Praktische tips bij het verhuren van jouw huis of flat

Praktische tips bij het verhuren van jouw huis of flat


Een woning verhuren kan in sommige situaties een stuk aantrekkelijker zijn dan het verkopen ervan. Zo heb je bij het verkopen slechts eenmalig profijt van de opbrengst, bij het verhuren kan je op de lange termijn van veel opbrengsten genieten. Bovendien zijn er situaties te bedenken waarbij het niet prettig is om het huis te verkopen, maar het verhuren wel fijner is. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je voor bepaalde tijd naar het buitenland gaat voor werk, of als je een wereldreis gaat maken. In de tussentijd zal je woning leeg staan, maar betaal je wel gewoon alle vaste laten. Om het voor die paar maanden of een jaar te verkopen gaat je wellicht te ver. Door het te verhuren heb je inkomsten en is jouw huis nog steeds van jou als je weer naar Nederland komt. Om de verhuur van je huis of flat rendabel te maken is het wel belangrijk om op enkele zaken te letten. In dit artikel geven we praktische tips bij het verhuren van jouw huis of flat.

Woning verhuren of verkopen?

We nemen als voorbeeld een woning verhuren in Wassenaar. Maar kan ook elke andere plaats zijn waar veel expats wonen en werken. De beslissing om een woning te verhuren is immers heel groot, maar de beslissing om je woning te verkopen is nog veel groter. Waar doe je dan goed aan? Meestal wordt deze beslissing genomen door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Een woning verhuren kan op de lange termijn een zeer interessante opbrengst opleveren. Toch brengt het verhuren van een woning ook wel wat extra financiële lasten en zorgen met zich mee. Je blijft immers verantwoordelijk voor de woning. Als er iets stukgaat, is het jouw taak om dit te vervangen. Als je een woning verkoopt ben je van die verantwoordelijkheid af, maar profiteer je maar één keer van de opbrengst. In veel situaties achten huiseigenaars de voordelen van het verhuren van een woning groter dan de nadelen. Als dit bij jou ook het geval is, is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

woning verhuren of verkopen

Waar moet je aan denken bij het verhuren van jouw huis of flat?

Als je je huis wilt verhuren, moet dit natuurlijk wel op de juiste manier gebeuren. Maar waar moet je dan aan denken? Wij zetten een aantal belangrijke zaken voor jou op een rijtje.

  • Stel een realistische huurprijs op. Als je een pand wilt verhuren, is het natuurlijk belangrijk dat de prijs niet te hoog is. Daarbij geldt uiteraard wel dat het rendabel moet blijven. Hou daarom rekening met de ligging van het huis, de nabijheid van het stadscentrum, en voorzieningen als scholen. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een makelaar wassenaar in te schakelen, deze kunnen jou precies vertellen hoe je het huis moet promoten en welke huurprijs je kan vragen.
  • Maak een huurcontract. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de belangrijkste zaken zwart-op-wit komen te staan. Stel daarom een nauwkeurig huurcontract op. Vermeld hierbij zowel de plichten van de huurder als de verhuurder. Zo kunnen hier later nooit discussies over ontstaan. Denk natuurlijk ook aan de einddatum van de huurovereenkomst.

waar an denken verhuren huis of plat

  • Functioneert het huis naar behoren? Als verhuurder is het belangrijk dat je jouw woning in goede conditie houdt. Hierbij moeten alle voorzieningen goed functioneren. Ook voor het promoten van het pand is het belangrijk dat deze er op het eerste gezicht goed uit ziet. Verplaats je daarom in de kandidaathuurder. Wat vindt deze belangrijk en hoe kan jij hiervoor zorgen?

 

You may also like

Hoe onderhoud je kunstgras?

Een patchkast kopen

Wat is een serverkast?

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl