Tips voor het kiezen van een versterker voor je geluidsinstallatie


Een versterker is het centrale punt waar je je installatie op aansluit. De belangrijkste taak van een versterker is het zo zuiver mogelijk versterken van inkomende signalen, zodat ze door de speakers in geluid kunnen worden opgezet. Een goede versterker geeft zo perfect mogelijk het originele geluid weer. Daarnaast verschillen versterkers ook in connectiviteit, de aansluitingen en het vermogen.

Koppelen met de juiste luidsprekers

Hiervoor let je op twee dingen: de impedantie, wat wordt uitgedrukt in ohm, en het vermogen, dat wordt uitgedrukt in watt. Dat je speakers hebt waar de impedantie binnen die van je versterker vallen, is het allerbelangrijkst. Heb je een versterker met de een waarde tussen de 4 en 16 ohm, dan heb je speaker nodig die daar tussen ligt.

Connectiviteit

Begin je zoektocht met het kijken naar connectiviteit. Voor een platenspeler heb je bijvoorbeeld een phono input nodig. Als je muziek wilt luisteren via een telefoon dan ga je voor een van de bluetooth versterkers. Er zijn ook versterkers met streaming opties voor bijvoorbeeld Spotify of Apple Airplay. Let hierbij wel goed op dat jouw favoriete platform wordt ondersteund. Voor een aansluiting aan de televisie moet je kijken naar digitale inputs zoals een coax en optische aansluiting.

Je kunt ook meerdere ruimtes voorzien van geluid. Dan kun je met je wifi netwerk meerdere geluidssystemen aan elkaar verbinden. Elk systeem heeft dan wel dezelfde software nodig.

Aansluiting

Ook de aansluitingen zijn belangrijk bij je keuze. Onder aansluitingen vallen inputs en output. Inputs zijn de muziekbronnen zoals je tv of platenspeler. De output gaat naar de luidsprekers. 

  • Analoge inputs: Hier komt een analoog signaal binnen. Een analoog signaal kan ontelbare waarden aannemen. 
  • Digitale outputs: Een digitaal signaal kan maar twee waardes aannemen, namelijk 0 en 1.  Als een digitaal signaal binnen komt bij de DAC, wordt deze eerst omgezet in een analoog signaal. DAC vormt de nulletjes en eentjes om in trillingen en geluidsgolven.
  • Draadloze aansluiting: Sommige ontvangers hebben draadloze opties zoals wifi en bluetooth.
  • Stereo: Alle versterkers hebben een stereo aansluiting. Stereo wil zeggen dat er een rechter- en linker kanaal is.

Vermogen

Dit wordt uitgedrukt in watt en geeft de kracht van de versterker weer. Waar je vooral op moet letten is dat je versterker voldoende kracht heeft om de speakers aan te drijven. Je kun daarom het beste een versterker kiezen met een hoger vermogen dan die van je speakers. Als de versterker een lager vermogen heeft, zul je bij het opendraaien van de speakers de versterker op overdrive laten werken. 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl