tips voor het onderhouden van je tuin

4 tips voor het onderhouden van je tuin


Bij de één zie je een strak onderhouden tuin, bij de ander ziet het er uit als een verwilderde jungle. Niet iedereen heeft groene vingers en juist voor deze mensen is het onderhouden van de tuin vaak een doorn in het oog. In dit artikel lees je 4 tips die helpen om het onderhouden van je tuin minder vervelend te maken.

Ga voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Als je van jezelf weet dat je geen zin hebt om veel tijd in je tuin te stoppen, kies dan bij je tuinontwerp voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Bomen en planten waar bessen aan groeien zijn wat dat betreft een no-go, want als je deze bessen niet opruimt ontstaat er een grote rotzooi. Kies als bestrating voor klinkers die je met de hogedrukspuit eenvoudig reinigt en vermijd sierstenen die veel onderhoud nodig hebben. Ook grindpaden met een grindmat hebben weinig onderhoud nodig, omdat er nauwelijks onkruid tussen groeit. Mocht je graag gras in de tuin hebben, maar je geen zin hebt om dit vaak te maaien, is kunstgras een goed alternatief. Door hier van te voren goed over na te denken, scheelt het je jaarlijks een hoop onderhoudswerk.

Gooi je tuin helemaal om

Misschien dacht je bij het aanleggen van je tuin dat het onderhoud wel mee ging vallen, maar valt dit je vies tegen. In plaats van ieder jaar tegen het onderhoud op te kijken, kan je er voor kiezen om voor een tuinrenovatie te gaan. Inmiddels weet je wat je veel en wat weinig onderhoud vergt, dus pas je ontwerp hier op aan. Hoe meer beplanting, des te meer onderhoud er nodig is. Na de renovatie is de tuin ook iets waar je trots op bent, waardoor het een stuk minder erg is om het onderhoud uit te voeren dan bij een tuin waar je niet tevreden over bent. Het is het dus zeker waard om je tuin te renoveren, zelfs als je weinig tijd in de tuin besteed.

Werk samen met de buurt

Vind je in de tuin werken saai en heb je een beetje motivatie nodig? Misschien denken jouw buren er precies hetzelfde over. Stuur je buren eens een berichtje of zij ook van plan zijn om de tuin op te knappen. Samen opknappen is een stuk gezelliger dan in je eentje en soms nog goedkoper ook. Eén van je buren heeft vast wel een hogedrukreiniger die je kan lenen in ruil voor jouw heggenschaar. Die oude klinkers die je van plan bent weg te gooien komen in de tuin van de buurvrouw misschien nog wel van pas. Door een jaarlijkse onderhoudsdag in te plannen met de buurt heb je een reden om je tuin op te knappen. Bovendien ziet de hele buurt er na zo’n dag weer spik en span uit.

tuin huis

Besteed het werk uit

Als je écht geen zin hebt om je tuin op te knappen is het natuurlijk ook nog een optie om het uit te besteden aan een hovenier. Een hovenier weet als geen ander hoe je een tuin opknapt. Vind jij het niet erg om je tegels schoon te maken, maar heb je alleen een hekel aan het snoeien van de heg en bomen? Door zoveel mogelijk zelf te doen lopen de kosten een stuk minder hoog op dan wanneer je de hele tuin onder handen laat nemen. Ga vooral in gesprek met een hovenier om de mogelijkheden te bespreken. De een heeft genoeg aan een jaarlijks bezoek van de hovenier, de ander heeft misschien wel behoefte aan een maandelijks bezoek.

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl