Tips voor veilig werken op het dak
Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn waarom je op het dak moet zijn. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van de dakpannen. Feit blijft dat je op flinke hoogte werkt. Daar gaat het nog weleens mis. Het is niet voor niets dat de Arbodienst zeer strenge eisen stelt bij werken op hoogte. Hier gebeuren namelijk de meeste ongelukken.
Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om de veiligheid te verbeteren. Maar hoe werk je veilig op een dak? Waar moet je precies aan denken? In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen.
Zorg voor valbeveiliging
Valbeveiliging is niet voor niets verplicht voor professionals. Zij moeten voldoen aan de regels van de Arbowet en dat betekent ook dat ze niet zonder valbeveiliging op hoogte mogen werken. Als ‘gewone burger’ heb je natuurlijk niets met de Arbowet te maken. Dit betekent echter niet dat je je dan ook helemaal geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid. Juist als je misschien over minder goed gereedschap en minder kennis en ervaring beschikt, is het belangrijk dat je wel de juiste bescherming in huis haalt.
Valbeveiliging is verstandig voor alle keren dat je op hoogte aan het werk bent. Maar zeker wanneer je het dak beklimt. Voor elk type dak is er wel een beveiliging mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan dakrandbeveiliging bij platte daken. Wees je bewust van de gevaren en zorg ervoor dat je voldoende beschermd bent. Liever iets te veel beveiliging, dan te weinig.
Voorkom afleiding
Hoe vaak komt het voor dat je tijdens het werken even stopt om je telefoon te checken? Even een berichtje sturen, het weer checken of gewoon even controleren hoe laat het is. Je bent echt niet de enige. We zijn nou eenmaal verknocht aan onze smartphones. Helaas brengt dit ook heel veel afleiding met zich mee. Je zal niet de eerste zijn die zo opgaat in zijn mobieltje dat hij een gevaarlijke misstap maakt. Op de grond kan dit al gevaren opleveren, maar op hoogte moet je hier al helemaal niet aan denken. Probeer je telefoon daarom echt in je broekzak te laten. Gebruik deze enkel als het echt niet anders kan.
Dit geldt uiteraard ook voor andere afleidingen. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je je slecht kunt concentreren met muziek of andere omgevingsgeluiden? Draag dan eventueel een noise cancelling koptelefoon. Zo kun je je aandacht echt richten op wat je moet doen.
Test de draagkracht van het dak
Wees je ervan bewust dat daken soms onbewust zeer zwakke plekken hebben. Misschien is je dak wel aan vervanging toe. Dat is wellicht de reden dat je hier aan de slag gaat.. Dit levert ook extra gevaar op. Je wilt niet uitglijden of vallen. Test daarom voordat je begint eerst altijd de draagkracht van het dak. Zo weet je zeker dat je geen nare misstap maakt.
Comments are closed here.