Wanneer is je dak aan vervanging toe

Wanneer is je dak aan vervanging toe?


Over het algemeen geldt dat daken heel lang mee zullen gaan. Toch hebben ook zij niet het eeuwige leven. Koop je een oudere woning? Dan is de kans groot dat het dak binnen enkele jaren aan vervanging toe zal zijn. Wanneer dit moment aanbreekt? Dat hangt van heel veel verschillende factoren af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de helling van het dak. Platte daken gaan bijvoorbeeld korter mee dan hellende daken. Daarnaast kunnen ook extreme weersomstandigheden de levensduur verkorten. Maar wanneer moet je een dak vervangen?

Redenen om een dak te vervangen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een dak aan vervanging toe is. Hier is geen vaste tijd aan te plakken. Het ene dak gaat twintig jaar mee, terwijl het andere dak het met gemak tachtig jaar volhoudt. Je merkt het direct wanneer het dak aan vervanging toe is. Dit herken je aan het volgende:

  •         Lekkage aan het dak
  •         Steeds vaker moeten er kleinere dingen aan het dak gerepareerd worden. Uiteindelijk is het goedkoper om het hele dak aan te pakken
  •         Slechte isolatie en luchtkwaliteit in de woning
  •         Veel beschadigingen aan de dakbedekking

Herken jij dingen uit het bovenstaande rijtje? Dan is het verstandig om een dakdekker in te schakelen. Een dakdekkersbedrijf zal het probleem inventariseren en direct kijken wat er gedaan kan worden om dit op te lossen. Denk aan een renovatie of zelfs het geheel vervangen van het dak. Schakel altijd een professionele dakdekker in. Zo zijn er ook mensen die proberen te besparen door zelf het dak te renoveren, maar op die manier creëer je doorgaans alleen maar extra kosten voor de toekomst.

 Denk direct aan de toekomst

Besef goed dat je een dak meestal maar één keer in je hele leven vervangt. Daarom is het goed om bij de toekomst stil te staan. Heb je bijvoorbeeld plannen om in de nabije toekomst zonnepanelen te plaatsen? Laat dit de dakdekker dan direct weten. Hij kan hier rekening mee houden bij het plaatsen van het dak. Je kunt er zelfs voor kiezen om dit tegelijkertijd te laten plaatsen. Zo worden de zonnepanelen veel mooier geïntegreerd met het dak en hoeft er de komende jaren niets meer op het dak te gebeuren.

Is er momenteel ook nog geen dakisolatie aanwezig? Dan is het verstandig om hier nu direct werk van te maken. Zeker met de huidige energieprijzen zal je hier direct verschil van merken. Doordat er minder warmte uit huis ontsnapt, blijft de temperatuur stabiel en hoeft er minder gestookt te worden. Op die manier bespaar je enorm veel energiekosten.

Wist je dat je tegenwoordig ook nog eens in aanmerking komt voor een subsidie als je verduurzamende maatregelen aan je woning treft? Vraag dit gerust eens na bij de gemeente. Op die manier kan je met gemak heel veel geld besparen en wordt het vervangen van het dak en het treffen van de nodige maatregelen een stuk voordeliger. 

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl