Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?


Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen. Hierbij is het belangrijk om van tevoren goed te bekijken waar je op moet letten. Het is sowieso het beste om de zonnepanelen te laten plaatsen door een professional. Als zonnepanelen niet op de juiste manier worden aangesloten of niet met de juiste materialen, dan heb je kans dat er brand ontstaat. In dit artikel zullen we een aantal belangrijke punten uitlichten.

Wat moet er gebeuren in de groepenkast?

Je kunt zonnepanelen niet zomaar aansluiten. Je moet ze altijd aansluiten op een vrije automaat in de groepenkast. Dit is heel erg belangrijk, omdat er geen andere installaties tussen de omvormer en groepenkast mogen zitten. De reden hiervan is dat je overbelasting tegen wil gaan. Het moet dus altijd op een veilige manier gebeuren. De zonnepanelen sluit je eigenlijk niet rechtstreeks op de automaat in de groepenkast aan, maar op de omvormer. 

De PV-verdeler

Als je zonnepanelen hebt kun je gebruik maken van een PV-verdeler. De letters PV vormen de afkorting van Photo-Voltaic. Dit staat voor een zonnecel die licht omzet in elektriciteit. De verdeler is een klein kastje en je kunt hiermee op een veilige manier bijvoorbeeld een wasmachine aansluiten op de zonnepanelen via een omvormer. Je hoeft geen kabels en nieuwe leidingen in de muur aan te leggen om de PV-verdeler aan te sluiten. Dit is een groot voordeel. PV-verdelers zijn uitgerust met een wandcontactdoos en een hoofdschakelaar. Daarnaast is hij ook voorzien van een installatieautomaat of een aardlekautomaat.

De juiste materialen voor het aansluiten van zonnepanelen

Een ander aandachtspunt voor het aansluiten van zonnepanelen is het gebruik van de juiste materialen. Kabels die je kunt gebruiken voor het aansluiten van de zonnepanelen op de groepenkast zijn solar kabels. De reden dat deze hiervoor geschikt zijn is omdat ze UV- en hittebestendig zijn en waterafstotend. Om de zonnepanelen onderling te kunnen koppelen heb je MC4 connectoren nodig. Zorg ervoor dat je kwalitatief goede MC4 connectoren hebt. Bij Elektramat zijn deze connectoren verkrijgbaar in de varianten 4mm en 6mm. Bekijk van tevoren dus goed welke je nodig hebt.

Kan ik mijn zonnepanelen zelf installeren?

Als je zelf geen expert bent in het aansluiten van zonnepanelen, dan raden wij dit je zeker af. Zoek altijd een professional om je zonnepanelen door te laten installeren. Zoals we hierboven al een paar keer hebben aangegeven is veiligheid enorm belangrijk. Er verschijnen ook steeds meer berichten dat er brand ontstaat door zonnepanelen. De oorzaak van deze branden is vaak het slechte aansluitwerk hiervan. Bespaar hier dus niet op en zorg dat de installatie goed gebeurd. Je zult er uiteindelijk meer gemak van hebben!

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl