Tuinonderhoud in het voorjaar

Tuinonderhoud in het voorjaar


Nu de winter er weer op zit is het tijd voor een grote voorjaarsbeurt voor de tuin. De maanden maart en april zijn hier heel geschikt voor, omdat de kans op vorst nu aanzienlijk kleiner is. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende werkzaamheden voor tuinonderhoud in het voorjaar.

Opruimen

Na de herfst en de winter is er waarschijnlijk veel rommel in de tuin achtergebleven, en het voorjaar is de tijd om dit op te ruimen. Denk aan klusjes zoals het weghalen van bladeren van het gazon of uit de dakgoot, het verwijderen van dode planten en het schoonmaken van een vijver.

Bemesten

Om de planten in je tuin goed te laten groeien is het verstandig om drie keer per jaar te bemesten, in het voorjaar, de zomer en het najaar. Ieder seizoen heeft zijn eigen meststof, dus zorg ervoor dat je voor het bemesten van je tuin in het voorjaar een voorjaarsmeststof gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je planten goed groeien en sterker worden, minder vatbaar zijn voor ziektes en later in het jaar ook goed zullen bloeien.

Snoeien

Er is in het voorjaar minder snoeiwerk dan in het najaar, maar er moet toch nog wel wat gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien van vaste planten zoals rozen en hortensia’s, het knippen van een heg of het wegsnoeien van dode takken. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat verkeerd snoeien heel wat schade toe kan brengen aan je planten, dus als je niet beschikt over de juiste kennis is het een goed idee om eerst iemand met kennis van zaken te raadplegen.

Gazon onderhoud

Voor een mooi groen en strak gazon is goed onderhoud in het voorjaar belangrijk. Begin met het verticuteren van je gazon voordat het gras begint te groeien, hiermee verwijder je de viltlaag die bestaat uit mos en plantenresten en zorg je ervoor dat het gras weer voldoende zuurstof krijgt. Daarna kun je het gazon bemesten en eventuele kale plekken bijzaaien. En wanneer de temperaturen omhoog gaan en het gras begint te groeien is het tijd voor de eerste maaibeurt.

gras zaaien

Vijveronderhoud

In het voorjaar is het onderhoud aan de vijver voornamelijk gericht op de planten en het voorkomen van algen. Haal dode of rottende vijverplanten weg en voeg eventueel nieuwe zuurstofplanten toe. Maak daarnaast het vijverfilter schoon, en als je vissen in je vijver hebt is het voorjaar ook de tijd om weer te beginnen met voeren.

vijveronderhoud

Bestrating schoonmaken

Door het natte weer en het weinige zonlicht in de herfst en winter ontstaat er vaak groene aanslag op bestrating. Dit is natuurlijk geen mooi gezicht en bovendien maakt het de bestrating en tegels ook nog eens erg glad. Vaak wordt er voor het schoonmaken van tuintegels aangeraden om een hogedrukreiniger te gebruiken, maar daar kun je beter niet aan beginnen omdat de kans groot is dat je daarmee de tegels beschadigt. Je kunt beter eerst proberen de groene aanslag te verwijderen door goed te schrobben met heet water, en als dat niet werkt kun je kiezen voor een speciaal reinigingsmiddel tegen groene aanslag.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl