Veiligheid klussen

Veiligheid bij klussen vaak laag in het vaandel, zeker bij particulieren!


Met name particulieren nemen het niet altijd even nauw met de veiligheidsvoorschriften bij het uitvoeren van klussen. Denk bijvoorbeeld aan sloop- of renovatiewerkzaamheden in de badkamer of keuken, het verleggen van het leidingwerk of het aanpassen van stopcontacten. Het risico op lichamelijk letsel is relatief groot bij dergelijke klussen in huis. Reden genoeg om je vooraf in te lezen op hetgeen waarmee rekening dient te worden gehouden. Kunnen de leidingen bijvoorbeeld losschieten, wanneer je hiermee aan de slag gaat? Hoe zorg je ervoor dat je tijdens het werken met elektra geen schok krijgt? Enzovoorts.

Zoek veiligheidsinstructies op het internet op

Het is opvallend dat de veiligheidsrichtlijnen voor het uitvoeren van klussen niet altijd in acht worden genomen. Op internet zijn namelijk tal van stappenplannen te vinden, waarin heel nauwkeurig uitgelegd wordt hoe een klus veilig kan worden uitgevoerd. Door deze stappen op te volgen is de kans op lichamelijk letsel minimaal. Haal de stroom van de stopcontacten, zorg dat er geen waterdruk meer op de leidingen staat als je deze los probeert te halen, enzovoorts. Het zijn simpele punten, die helaas vaak vergeten worden.

Waar op bouw- en werkplaatsen regelmatig gecontroleerd wordt naar de manier waarop werkzaamheden worden uitgevoerd geldt dit bij particulieren niet. Particulieren zijn immers zelf verantwoordelijk voor hun handelen.

Haal de juiste kleding en beschermende hulpmiddelen in huis

Wanneer je werkzaamheden in of rondom je woning uitvoert, is het raadzaam hier de juiste beschermende hulpmiddelen voor in huis te halen. Kies bijvoorbeeld altijd voor het gebruik van een helm. Een helm voorkomt zwaar letsel, wanneer er voorwerpen van boven naar beneden vallen. Denk bijvoorbeeld aan een dakpan die losschiet, terwijl je de ladder voor iemand vasthoudt. Ook schoenen met een stevige punt aan de voorzijde zijn essentieel. Deze schoenen beschermen je tenen tegen zware voorwerpen. Hoewel je het nog steeds zal voelen als je een steen op deze beschermende schoenen laat vallen, is de kans op breuken veel kleiner.

Haal de juiste kleding en beschermende hulpmiddelen in huis

Kies altijd voor kwalitatief goed gereedschap

De kans op ongelukken verklein je niet alleen door op een veilige manier te werken. Ook is het belangrijk om voor kwalitatief goed gereedschap te kiezen. Dergelijk gereedschap is van verschillende veiligheidsmechanismen voorzien, die ongelukken tegengaan. Dit geldt overigens niet alleen voor gereedschap wat in huis gebruikt wordt. Kijk ook naar tuingereedschappen als een elektrische heggenschaar, een snoeischaar of bijvoorbeeld een grote zaag.

Bron: https://www.gereedschapcentrum.nl/

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl