Waarom zijn ramen in huis zo belangrijk?


Elk huis heeft ramen, dit is noodzakelijk om bijvoorbeeld frisse lucht naar binnen te kunnen laten, maar ook om voldoende daglicht te krijgen. Daarnaast is het een kwestie van esthetiek, glas heeft namelijk zo zijn charmes. Het heeft een grote invloed op de algehele ruimte. Lees hier meer over verschillende soorten ramen en waarom ze zo belangrijk zijn. 

Frisse lucht

Iedereen heeft frisse lucht nodig, dat is algemeen bekend. Maar ook als je niet naar buiten kan of wil kun je een frisse neus halen door even een raam open te zetten. Dit is gezond voor jou, maar ook voor je huis. Mensen die hun huis niet voldoende luchten zullen eerder last krijgen van schimmels en nare luchtjes. Het kan muf in huis ruiken door bijvoorbeeld koken en etenswaren. Je ramen kun je makkelijk schoonmaken, dit is erg belangrijk om te voorkomen dat vuil aan de binnen- of buitenkant ophoopt.

Esthetiek

Naast de praktische functie van ramen is het ook een kwestie van esthetiek. Mensen zijn ooit begonnen met het gebruik van glas omdat het een bijzonder uiterlijk geeft. Velen kiezen graag een huis waar veel ramen aanwezig zijn, omdat je minder het gevoel hebt dat het een kleine ruimte is. Een kleine, donkere ruimte is gewoon niet zo prettig om in te wonen. Maar veel daglicht zorgt ervoor dat de woning groter lijkt dan hij eigenlijk is. Denk ook eens aan glas in lood, deze kunstvorm wordt ook al heel lang gebruikt en heeft ook te maken met hoe prachtig mensen dit vinden. 

Ruimte

Het glas dat zich in de ramen bevindt zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft, maar ook dat de kou buiten blijft. Voornamelijk dubbel glas is hier perfect voor, deze extra laag zorgt voor een goede isolering. Grote ramen hebben als voordeel dat je altijd lekker naar buiten kunt kijken en de mooie ruimte vanuit buiten kunt zien. Wel heb je grote gordijnen nodig om wat privacy te krijgen. Ook heb je wat meer schoonmaakwerk, wat wel belangrijk is om uit te voeren. Je wil tenslotte wel door je ramen willen blijven kunnen kijken en geen vieze ramen hebben. 

Soorten ramen

Er zijn veel verschillende soorten ramen die je kunt uitzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een tuimelraam, vast raam, draairaam, val raam, draai- kiepraam en meer. Om een raam te kunnen bouwen heb je een kozijn nodig en plexiglas op maat. De kozijnen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn zoals hout, kunststof of aluminium. Wat jij kiest, is afhankelijk van je budget, persoonlijke smaak en wat er mogelijk is bij jou in huis. 

 

Conclusie

Ramen vind je in elk huis, zonder een glazen raam zou je niet goed naar buiten kunnen kijken waardoor je je opgesloten voelt. Daarnaast krijg je hierdoor voldoende daglicht binnen, wat weer gezond is voor je natuurlijke klok. Glas is esthetisch gezien zeer populair, kijk maar eens naar de kerken die vroeger gebouwd zijn. Het doet iets met de ruimte en er zijn veel soorten type ramen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl