geen water of gas huis

Wel een huis, geen gas, water en licht


De moderne mens is afhankelijk geworden van levering en gebruik van gas, water en licht. Zonder gas geen verwarming, zonder water geen douche en zonder licht ben je afhankelijk van dag- of kaarslicht. Als je net een nieuwbouwwoning gekocht hebt lijken er weinig problemen te zijn. Toch zitten er in Nederland steeds meer mensen zonder gas, water en licht in nieuwbouwhuizen, omdat de nutsbedrijven het werk niet aankunnen. Er worden tegenwoordig veel en in hoog tempo nieuwbouw huizen gebouwd. De capaciteit van de nutsbedrijven is bereikt. Veel Nederlandse gezinnen zitten daarom wekenlang zonder gas, water en licht in hun nieuwe koophuis. De meeste kopers besluiten dan om de intrek in de woning uit te stellen. Wat zijn daarvan de gevolgen?

Vertraging aansluiting van gas water licht

Als je een nieuwbouwhuis gekocht hebt wil je het bewonen zodra het is toegestaan. Als er vertraging ontstaat in de aansluiting op gas water licht, heb je een probleem. RTL Nieuws verzocht begin 2018 via Facebook naar ervaringen van mensen die dit is overkomen. Er kwamen onder andere reacties binnen uit de regio Waddinxveen en Didam. Vele maanden zaten sommige huiskopers daar zonder aansluitingen op de netwerken. Ze konden daarom geen intrek nemen in hun nieuwbouwhuis. Nutsbedrijven vinden het ook vervelend maar stellen dat het alleen maar vaker voor zal komen omdat ze te weinig personeel hebben om de vele verzoeken om aansluitingen bij te benen.

gevolgen geen gas

Wat zijn de gevolgen als je geen gas, water en licht hebt?

Zonder energie kunnen alledaagse taken erg tegenvallen. Als je zonder verwarming en water zit, spreekt het voor zich dat dit behoorlijk lastig is. Je kunt niet koken of een douche nemen, geen licht opsteken of een kop koffie zetten. Op koude dagen zit je letterlijk in de kou. Zonder water of gas kun je niet wonen. Bovendien kost het je geld. Je oude huurhuis zal je bijvoorbeeld een paar maanden langer aan moeten houden, of je moet op een ander adres onderdak zoeken. Het kan ook zo zijn dat je langer in je huidige koophuis zal moeten blijven wonen. Dat is niet alleen vervelend voor de nieuwe kopers van dat huis, maar het brengt ook extra maandelijkse kosten met zich mee.

Voorkomen dat je zonder gas, water en licht komt te zitten

Om te voorkomen dat je zonder gas, water en licht komt te zitten in een nieuwbouw koophuis, kun je je alleen zo snel mogelijk aanmelden bij het nutsbedrijf. Zodra men begint aan de bouw van een huis kun je je al aanmelden, maar alleen vanaf het moment dat je de exacte opleverdatum kent. Deze informatie moet je dus eerst (schriftelijk) opvragen. Laat de datum en tijd van oplevering ook schriftelijk bevestigen door het bouwbedrijf. Gedurende de bouwperiode verstrijkt je wachttijd bij het nutsbedrijf. Vervolgens is er een goede kans dat het huis wel gas, water en licht heeft tegen de tijd dat het nieuwbouwhuis daadwerkelijk opgeleverd wordt. Neem dus zo snel mogelijk contact op met het nutsbedrijf. Vraag ook bij hen om een schriftelijke bevestiging van de gemaakte afspraken en de beloofde levertijd van de aansluitingen. Zo vergroot je de kans dat je straks direct van je nieuwe huis genieten kunt, met stromend water, elektriciteit en verwarming.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl