Deze wijntjes heb jij nodig in je keuken!

Deze wijntjes heb jij nodig in je keuken!


Er zijn twee soorten wijnliefhebbers: zij die graag wijn drinken en zij die er graag mee koken. Misschien ben je een van de laatsten of wil je beide proberen. Hoe dan ook, we hebben een lijst samengesteld van onze favoriete wijnen die perfect zijn in jouw keuken. Je moet wel zorgen dat je ze goed bewaard zodat deze wijnen hun smaken behouden. Dit is vooral belangrijk als je jouw wijnen combineert met eten zodat ze de juiste smaak behouden. De perfecte manier om dit te doen is natuurlijk met een wijnkoelkast!

Cava

Cava is een mousserende wijn die wordt gemaakt in de Spaanse regio Catalonië. Hij wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne, maar Cava producenten mogen inheemse druiven gebruiken zoals Macabeo en Xarel-lo in plaats van alleen Chardonnay en Pinot Noir. De wijnen zijn meestal droog met een hoge zuurgraad en een laag alcoholgehalte (9% of minder). Cava wordt vaak geserveerd als aperitief, maar kan ook worden gecombineerd met jouw eten.

Chianti

Chianti is een rode wijn uit Toscane, en wordt gemaakt van Sangiovese druiven. Deze is genoemd naar de Chianti Streek in Toscane. Een van de vele Italiaanse wijngebieden die populair zijn. Deze wijn werd oorspronkelijk gemaakt voor arme mensen, omdat het zo goedkoop was. Chianti is nu nog steeds niet erg duur, maar dat heeft niet verhinderd dat deze wijn bij veel mensen populair is geworden. Chianti wordt meestal geserveerd met pasta; je kunt deze wijn echter ook alleen drinken of met kaas of brood.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is een witte wijndruif die wordt verbouwd in Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Slovenië, en in mindere mate in Italië en Frankrijk. De naam is afgeleid van het Duitse woord voor “groen dal”, dat verwijst naar zijn plaats van herkomst. De Grüner Veltliner gedijt goed op de steile hellingen van de noordelijk gelegen wijngaarden in het Oostenrijkse Wachau-dal.

Grüners zijn gemaakt om jong van te genieten. Het zijn knapperige, frisse wijnen met uitgesproken fruitaroma’s die ze ideaal maken voor zomerse salades en gegrilde kip gerechten.

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een zoete Italiaanse wijn gemaakt van de Moscato Bianco druif. Deze wijn wordt geproduceerd in de Italiaanse regio Piemonte. De wijn werd voor het eerst geproduceerd door monniken als een manier om hun oogst te bewaren, en werd oorspronkelijk vin Santo of “heilige wijn” genoemd. Tegenwoordig wordt deze wijn geproduceerd in de gemeente Asti, die al lange tijd bekend staat om zijn mousserende wijnen.

Pinot Grigio of Pinot Gris

Pinot gris en pinot grigio worden beide van dezelfde druif gemaakt, maar het zijn twee verschillende wijnen. Pinot gris is een natuurlijke witte wijn die ten minste een maand met schilcontact heeft gegist voordat hij wordt gebotteld. De wijn wordt vaak vergist in eikenhouten vaten.

Pinot grigio wordt traditioneel gemaakt door het sap van pinot noir-druiven te mengen met dat van chardonnay of sauvignon blanc (of een combinatie daarvan). Pinot Grigio wordt gefermenteerd en vervolgens gerijpt in stalen tanks om zijn kleur bleek goud te houden, vergelijkbaar met die van de meeste witte wijnen.

Riesling

Riesling is een witte wijn druivensoort die oorspronkelijk uit het Rijngebied in Duitsland komt. Riesling is het meest aangeplante ras in Duitsland en wordt ook verbouwd in Oostenrijk, Australië, Canada, Frankrijk, Hongarije, Italië, Japan, Luxemburg, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

De druiven worden na volle rijpheid op verschillende tijdstippen geoogst, afhankelijk van de gewenste stijl van Riesling (mousserend of niet-mousserend). De van nature hoge zuurgraad van de bodem geeft deze wijnen hun verfrissende kwaliteit en maakt ze ideaal om te combineren met kruidige gerechten.

Sauvignon Blanc, Fumé Blanc of Sancerre

Sauvignon Blanc is een druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van witte wijn. Deze wijn wordt voornamelijk geteeld in Bordeaux en Frankrijk, maar komt ook voor in Chili, Nieuw-Zeeland, Australië en Californië.

Fumé Blanc-wijnen worden gemaakt van Sauvignon Blanc-druiven die na de oogst op hun stengel zijn gedroogd om ze een aardsere smaak te geven dan hun niet-gefumeerde tegenhangers. Fumé betekent in het Frans rook, deze wijnen worden daarom vaak omschreven als wijnen met een kruiderig of rokerig aroma.

Deze wijnen heb je dus écht nodig in jouw keuken!

Kortom – als wijnliefhebber – moet je deze wijnen in je keuken hebben. Wijn is heerlijk en is er in vele soorten! Naast de voor de hand liggende redenen (zoals gewoon jouw wijntje drinken), is wijn geweldig voor koken en bakken, omdat het smaak en diepte toevoegt aan voedsel zonder het te overheersen. We hopen dat we je hebben overtuigd om deze wijnen eens te proberen!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl