De wondere wereld van Iittala


Er was eens een glasblazer uit Zweden die op een dag in 1881 in het Finse plaatsje Iittala de gelijknamige glasfabriek oprichtte.

Oké, toegegeven, ook de rest van het relaas over de opkomst en de route naar de huidige positie van dit beroemde merk leest niet echt als een sprookje. Maar de prachtige afbeeldingen op de schitterende serviesstukken waar ze zo beroemd om zijn geworden maken veel goed! Om je wat nader kennis te laten maken met Iittala, hebben we een aantal serie svoor je uitgelicht.

Taika

Wat voor kleurrijke personages wonen er in het sprookjesbos? Je komt erachter door de koppen, schotels en borden van Taika te verzamelen! De set is vernoemd naar het Finse woord voor magie. Zodra je de adembenemende schilderingen op de serviesstukken ziet, snap je direct waarom. Met wit, rood of blauw als achtergrondkleur zet je telkens een feest op tafel wanneer je je maaltijden met behulp van Taika serveert. Voor iets meer rust aan het oog zijn de verschillende onderdelen ook in zwart-wit verkrijgbaar.

Taika servies

Teema

In tegenstelling tot de wonderbaarlijke figuren van onder andere de Taika reeks, heeft Teema geen eigen thema. Althans, niet waar het de opdruk betreft; de rode draad in dit ontwerp zit hem in het feit dat iconisch designer Kaj Franck van een simpele vorm een waar kunststukje weet te maken. Door de bekende proporties van mokken, borden en schalen ietwat aan te passen, maakt hij van iets vertrouwds iets totaal anders. Het littala Teema servies is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Teema servies

Ultima Thule

In het uiterste noorden – de letterlijke vertaling van Ultima Thule – is het uiterst koud. Dat zie je dan ook in de glazen van deze bijzondere serie terug. Tapio Wirkkala liet zich hierbij in de jaren zestig van de vorige eeuw inspireren door smeltend ijs in Lapland. De karakteristieke textuur hiervan graveerde hij in een mal, waarmee hij de immer populaire serie creëerde. Als je je gasten op een bijzondere manier wilt bedienen, haal je deze reeks in huis!

Ultima Thule

Sarjaton

Zoek je willekeurige serviesstukken die de rest van je Iittala collectie met elkaar verbinden? Dan is Sarjaton, dat ‘geen serie’ betekent, precies wat je nodig hebt! Zowel onderdelen die rustgevend aan het oog zijn en voorzien van een traditioneel bloemenmotief als wat kleurrijker kommen en schalen vind je in deze set terug. Kortom, als er één reeks is waarmee je je gehele IIttala verzameling helemaal compleet maakt, is het Sarjaton wel!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl