Zelf je huis verbouwen waar moet je aan denken

Zelf je huis verbouwen: waar moet je aan denken?


Loop jij ook altijd over van de ideeën om jouw huis in een nieuw jasje te steken? Ben je ontzettend handig en kan je niet wachten om zelf aan de slag te gaan in huis? Dan zijn er natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als we spreken over een verbouwing, is dit natuurlijk een heel breed begrip. Een verbouwing kan zowel beperkt zijn als zeer ingrijpend. Als je enkel een dakkapel wilt plaatsen, zal dit minder veel moeite, geld en tijd kosten dan als je draagmuren gaat slopen en een gehele uitbouw wilt plaatsen. In dat geval kunnen de kosten hoog oplopen en moet je natuurlijk aan veel meer zaken denken. Ga jij binnenkort verbouwen? Grootschalig of klein; een goede voorbereiding is altijd het halve werk! In dit artikel lees je precies waar je aan moet denken bij het verbouwen van je eigen huis.

Haal de juiste materialen in huis

Dit is misschien een beetje voor de hand liggend, maar we mogen het zeker niet ongenoemd laten. Voordat je aan de verbouwing begint is het belangrijk dat alles in huis is. Van materialen tot gereedschap. Denk ook aan hulpmiddelen zoals ladders als je op hoogte wilt werken. Een gewone huisladder is vaak niet hoog genoeg om de echte grote klussen aan te pakken. Ga dan niet gevaarlijke situaties op je hals halen, maar haal de juiste hulpmiddelen om het klusje veilig aan te pakken.

Door vroegtijdig alles voor de verbouwing in huis te halen, word je niet continu gestoord omdat er iets mist. Zo kan je in één keer door en loopt de verbouwing veel voorspoediger.

Maak een bouwplan

Begin nooit zomaar lukraak met een verbouwing. Natuurlijk weet je in grote lijnen wel wat je wilt doen, maar werk ook eens de details uit op papier. Als je stap voor stap opschrijft wat er gedaan moet worden, ga je met een voorbereid gevoel aan de slag. Bovendien kan je zo telkens dingen van je lijstje afstrepen, dat geeft een fijn gevoel. Daarnaast kan het bouwplan ook helpen als je enkele mensen inschakelt om jou te helpen. Zo weten zij precies wat er gedaan moet worden en hoef je dit niet telkens uit te leggen.

bouwplan maken

Vergunning nodig?

Voor sommige grote verbouwingen is er een vergunning nodig. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij een dakopbouw of een uitbouw. Raadpleeg daarom altijd eerst het gemeenteplan en neem eventueel contact op met de gemeente over jouw plannen. Indien nodig kan je tijdig een vergunning aanvragen. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Blijf realistisch

Hoe handig je misschien ook bent, soms heb je een professional nodig voor bepaalde klussen. Dat is ook niet erg. Wel is het belangrijk om realistisch te blijven. Als jij een bepaalde klus nog nooit uitgevoerd hebt, kan je deze wellicht beter overlaten aan een professional. Zo weet je zeker dat het goed gedaan wordt en bespaar je uiteindelijk veel geld en tijd. Bovendien beschikken zij over de juiste hulpmiddelen om de klus snel te klaren. Zelf zal je waarschijnlijk minder snel steigers tot je beschikking hebben. Zodra je gaat klussen op hoogte komen deze echter wel van pas. Een professional kan deze direct meenemen, zodat jij niet voor extra kosten of zorgen komt te staan.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl