brandveiligheid huis

3 tips om de brandveiligheid van jouw woning te vergroten


Ieder jaar weer krijgt de brandweer duizenden meldingen over brand in woningen te verwerken. Vaak ontstaan deze brandhaarden doordat er te weinig aan brandpreventie in huis is gedaan. Natuurlijk kan een brand nooit helemaal voorkomen worden, maar je kunt er wel alles aan doen om de brand zo min mogelijk te laten verspreiden. Hiermee nemen niet alleen jouw overlevingskans toe, maar is de kans ook groter dat de brandweer het huis zoveel mogelijk kan redden. Heb jij al eens over de brandveiligheid van jouw woning gedacht? Wij geven 3 tips om die zoveel mogelijk te vergroten.

1.         Noodverlichting kopen

Het zal je misschien verbazen hoe vaak mensen moeite hebben om hun eigen huis te verlaten als er brand uitbreekt. Niet alleen door de rookontwikkeling en het vuur, maar ook doordat er een gebrek aan verlichting en logische vluchtroutes is. Noodverlichting kopen is dan ook de eerste stap naar een beter beveiligde woning. Niet omdat het de woning veiliger maakt, maar wel omdat dit je de mogelijkheid biedt snel het pand te verlaten. Zodra er brand uitbreekt is immers de kans groot dat stroomvoorzieningen automatisch uitgeschakeld worden. Plaats daarom noodverlichting in de buurt van deuren en ramen, zodat je weet hoe je de woning het beste kunt verlaten. Dit kan het verschil tussen leven en dood maken.

noordverlichting

2.         Sluit deuren in de nacht

Er zijn nog steeds heel veel mensen die ’s nachts hun binnendeuren geopend laten. Vaak zetten ze deze op een kiertje om zo de kinderen makkelijker te horen of om een minder gesloten gevoel te ervaren. De brandweer is echter tot de conclusie gekomen dat dit niet zo slim is. Door deuren open te laten, kan het vuur en de rook zich makkelijker verspreiden. Uit onderzoek blijkt dat ruimtes, waarbij de deuren open waren, binnen 3,5 minuut vergeven waren met brand en rook. Hierdoor konden mensen het niet lang volhouden. Bij dichte ruimtes neemt deze tijd aanzienlijk toe met ruim 10 minuten. Hierbij geniet je van meer tijd om een vluchtroute te zoeken.

Vergeet jij altijd de deuren te sluiten? Dan kunnen deurdrangers de uitkomst bieden. Hierbij worden de deuren automatisch achter je gesloten. Op deze manier zorg je er dus voor dat in noodsituaties je vluchttijd langer zal worden. Met Dorma drangers weet je zeker dat je deuren altijd gesloten zullen zijn.

dorma drangers

 

3.         Rookmelders plaatsen

Vaak ontstaat een brand als je dit niet verwacht. Meestal gebeurt dit bijvoorbeeld in de nacht. Het grote gevaar is dan dat al je zintuigen minder scherp staan. Je zal bijvoorbeeld minder snel ruiken dat er ergens brand is. Bovendien zie je het ook niet als er rook in je kamer ontstaat. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Daarom wordt het altijd aangeraden om rookmelders te plaatsen. Meestal is één rookmelder per verdieping voldoende. Deze geeft een scherp geluid af als die in aanraking komt met rook. Hierdoor word je alsnog gewekt als er een gevaarlijke situatie ontstaat. Zo ben je op tijd om het huis te verlaten of de brand te bestrijden.

Let op: het is wel belangrijk om je rookmelders regelmatig te testen. Het is natuurlijk mooi als ze aanwezig zijn in huis, maar ze moeten het wel doen. Doe dit minimaal één keer in het half jaar, zodat je verzekerd bent van een goede werking.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl