Zonnepanelen nog steeds hot topic! Financieel gezien een goed idee

Zonnepanelen nog steeds hot topic! Financieel gezien een goed idee?


Met de almaar stijgende energieprijzen overwegen steeds meer mensen om zonnepanelen te plaatsen. Dit is echter een flinke investering ineens, waardoor je misschien twijfelt of het zich wel terugbetaalt. Wat als we zeggen dat je er financieel gewin mee kunt behalen, en ook nog eens je steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld? We vertellen je wat meer over de investering in zonnepanelen, wat de voordelen zijn en hoe je erop kunt besparen.

Zonnepanelen terugverdienen

De investering in zonnepanelen is gemiddeld zo’n €3.500 tot €5.000, afhankelijk van je verbruik, dak en type zonnepanelen dat je aanschaft. Wanneer je het aantal panelen goed laat afstemmen op je verbruik dan is de terugverdientijd gemiddeld circa zes tot acht jaar. Zonnepanelen gaan zeker twintig jaar mee, dus tel uit die winst. Daar haal je nog jaren financieel voordeel uit. Om alvast een indicatie te krijgen van de kosten op basis van je verbruik kun je bij aanbieder Sungevity de Dakscan voor zonnepanelen doen.

De ene zonnepanelen zijn de andere niet

De technologie op het gebied van zonnepanelen heeft de afgelopen jaren een flinke run genomen. Zonnepanelen zijn beter dan ooit en gaan dus ook lekker lang mee. Het is belangrijk om te beseffen dat goedkope zonnepanelen niet altijd die zijn met de laagste prijs. Het is namelijk slim om ook factoren als garantie en opbrengst per paneel mee te nemen in je keuze. Op termijn kun je met duurdere, maar betere zonnepanelen financieel gezien aantrekkelijker uitkomen. Je kunt je hiervoor het beste laten adviseren door een specialist, die je kan helpen berekenen wat het financiële voordeel is van de iets duurdere en betere panelen tegenover de goedkope panelen.

Huis stijgt in waarde bij verkoop

Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat huizen gemiddeld €7.000 duurder verkocht worden na de aanleg van zonnepanelen. Ben je dus van plan om over een paar jaar te verkopen, dan hoeft dat geen reden te zijn om de zonnepanelen aan je neus voorbij te laten gaan. Je kunt nog een aantal jaren de energierekening drukken en vervolgens je huis duurder verkopen. Zo is de terugverdientijd van het zonnesysteem mogelijk nog korter.

Je kunt 21% belasting besparen

Momenteel wordt er op zonnepanelen nog 21% belasting geheven, maar in de meeste gevallen kun je dit terugvragen bij De Belastingdienst. Dat scheelt je al snel €1.000 op de aanschaf van zonnepanelen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt deze teruggave in 2023 geschrapt en gaat de btw er bij voorbaat al af. Dat zou betekenen dat je direct zonder btw de zonnepanelen kunt kopen. Hoe dan ook, die 21% kun je in de meeste gevallen besparen, waardoor je de investering dus sneller terug hebt verdiend.

Mogelijk extra subsidie via gemeente

Ook vanuit de gemeente wordt het nemen van duurzame maatregelen gestimuleerd. Dat resulteert in aantrekkelijke regelingen waar jij als woningeigenaar of huurder slim gebruik van kunt maken. Regelmatig staan er namelijk fijne subsidies op duurzame maatregelen voor je klaar. Denk aan het plaatsen van isolatie, ledverlichting, een warmtepomp en dus ook zonnepanelen. De regelingen verschillen per gemeente en van tijd tot tijd, dus neem zeker even een kijkje op de website van jouw gemeente om te zien of er een toepasbare subsidie voor jou beschikbaar is.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl