Airco, luchtkoeler of toch een ventilator

Airco, luchtkoeler of toch een ventilator


Kies je voor een airco, aircooler of ventilator om op warme zomerdagen je huis te koelen? Het is een vraag die veel mensen hebben. Wat is nu de juiste keuze om voor verkoeling te zorgen in je woonkamer of slaapkamer? Wij hebben voor je op een rijtje gezet hoe een airco werktt, hoe een aircooler werkt en hoe een ventilator werkt en wat de verschillen zijn tussen deze apparaten. Ben je dus op zoek naar verkoeling voor warme dagen? Lees dan snel verder.

Hoe werkt een airco?

Een airco koelt een huis zeer effectief. Het is een apparaat dat warme lucht aanzuigt. De lucht wordt in de airco door een koelunit met koelvloeistof geleid. De airconditioner blaast frisse lucht de kamer in en voert de warme lucht af naar buiten via een afvoerslang. Hierbij bestaat een verschil tussen een mobiele airco, waarbij de afvoerslang door een deur of raam naar buiten hangt, en een vaste airco. Bij een vaste split unit airco wordt de slang namelijk door de muur naar buiten geïnstalleerd. Buiten wordt er dan een buitenunit geplaatst om de warme lucht af te voeren. Een airco is geschikt voor zomer én winter, omdat dit apparaat in de zomer voor koelte kan zorgen door koude lucht de kamer in te blazen, en in de winter juist warme lucht door je woning kan verspreiden. Nadelen van een airco zijn de hoge installatiekosten en het feit dat een airco niet energiezuinig is.

Hoe werkt een aircooler?

Een aircooler of luchtkoeler verkoelt de lucht in een kamer door koud water te verdampen. Het verdampte en gekoelde water wordt verspreid door de kamer, waardoor je aangename verkoeling ervaart en de luchtvochtigheid in huis toeneemt. Doordat een aircooler of luchtkoeler werkt met verdampt koud water, gaat het apparaat ook droogte in huis tegen. Je hebt voor luchtkoelers geen afvoerslang of buitenunit nodig. Een nadeel van een aircooler is dat het apparaat minder koelvermogen heeft dan een airco en dat je het waterreservoir moet bijvullen. De beste luchtkoeler is er eentje die de lucht tot een aangename temperatuur weer terug te brengen.

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator zorgt enkel en alleen voor luchtcirculatie. Het apparaat zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur zakt, maar heeft geen invloed op de daadwerkelijke temperatuur. De frisse bries die een ventilator verspreidt kan echter wel heel aangenaam zijn wanneer je bijvoorbeeld achter je bureau zit te werken. Heb je genoeg aan een windje in je gezicht op een warme zomerdag? Dan werkt een ventilator voor jou prima! Het nadeel van een ventilator is dat je stijve spieren kunt krijgen door de constante luchtstroom. Je hoeft dit apparaat echter niet te installeren én je kunt ‘m makkelijk verplaatsen naar een andere plek in je woning.

Prijsverschillen

Tussen een airco, luchtkoelers en ventilatoren zitten grote prijsverschillen. Hieronder leggen we je uit wat de prijsverschillen tussen deze drie apparaten zijn, en waar die prijsverschillen vandaan komen.

 

De kosten van een airco

Een airco is hierbij het duurste apparaat van de drie. Omdat er bij een vaste airco sprake is van installatiekosten, is een vaste airconditioning een prijzige investering, zeker wanneer je het vergelijkt met een luchtkoeler of een ventilator. Een vaste split unit airco zorgt echter wel voor de meest effectieve temperatuurdaling in huis en zorgt ervoor dat de temperatuur in huis daadwerkelijk enkele graden afneemt door warmte af te voeren. Wil je wel voor een airco gaan, maar vind je het laten installeren van een vaste airco te duur? Dan kan een mobiele airco ook een optie zijn. Bij een mobiele airco hangt de afvoerslang naar buiten door een raam of deur en schaf je een afdichtingskit aan om te zorgen dat er geen warme lucht naar binnen komt door het openstaande raam of de openstaande deur. Mobiele airco’s zijn een minder duur alternatief om een ruimte te koelen. Wel een airconditioning en minder warmte in huis, maar niet de dure installatiekosten!

De kosten van een luchtkoeler

Een luchtkoeler heeft een lagere aankoopprijs dan een airco, maar een hogere aankoopprijs dan de meeste ventilatoren. Een luchtkoeler of aircooler verbruikt minder energie dan een airco. Dit maakt het apparaat niet alleen goedkoper op het gebied van de aankoopprijs, maar ook heeft het effect op je energierekening.

 

De kosten van een ventilator

Een ventilator is van de drie apparaten het goedkoopste. Het is daarentegen ook het minst effectieve apparaat, omdat het niet zorgt voor een daadwerkelijke daling van de temperatuur in huis. Heb jij echter genoeg aan een fris briesje in huis en heb je geen zin in de aanschaf van een duur apparaat dat een ruimte in huis volledig koelt? Dan is een ventilator een prima optie om jouw woonkamer of slaapkamer te koeler te maken in tijden van warmte en een hoge temperatuur.

Verschil in koelvermogen

Een airconditioner, aircooler en ventilator hebben niet allemaal hetzelfde koelvermogen. Een airco heeft meer koelvermogen dan een aircooler en een ventilator. Dit apparaat koelt een ruimte het meest effectief. Dit heeft op zijn beurt wel effect op de aankoopprijs en op het geluidsniveau van een airco. Luchtkoelers hebben meer koelvermogen dan ventilatoren, maar minder dan airco’s. Luchtkoelers zijn echter wel energiezuiniger dan airco’s en maken minder geluid. Ventilatoren hebben het minste koelvermogen en zorgen, zoals hierboven al gezegd werd, niet zozeer voor een lagere temperatuur in huis, maar wel voor een fris windje.

Welke moet je dan kopen?

Maar welk apparaat moet je nou kopen? Dat is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden! Het beste apparaat hangt af van jouw wensen. Vind jij een laag energieverbruik belangrijk, of hecht je veel waarde aan voldoende luchtvochtigheid in huis? Vind je het prettig dat er een koele luchtstroom uit het apparaat geblazen wordt, of juist niet? Hoeveel geluid mag het product maken? Vind je het belangrijk dat je de airconditioning, luchtkoeler of ventilator kunt verplaatsen? En wil je dat de gevoelstemperatuur daalt, of dat de echte temperatuur een aantal graden omlaag gaat? Ieder product heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het is dus belangrijk dat je beslist wat je belangrijk vindt, zodat jij kunt kiezen welkapparaat het meeste voor jou kan doen. Succes bij het maken van je keuze!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl