Bod uitgebracht op jouw droomhuis? Zo gaat het verder!


Als je besloten hebt om een huis te gaan kopen, volgt er een zeer spannende tijd. Naast het bezichtigen van enorm veel huizen, zijn er ook de zorgen om de financiering straks rond te krijgen en hoe jullie de hypotheek straks gaan bekostigen. Als starter is het helemaal spannend, omdat je niet precies weet wat je te wachten staat. Zodra je eindelijk jouw droomwoning hebt gevonden, kan je een bod uitbrengen. Opnieuw volgt er een spannende tijd, waarin je hoopt dat de verkopers binnen jouw budget blijven op bieden. Als het bod is geaccepteerd volgt vreugde, maar ook meteen weer die ene vraag: bod geaccepteerd en nu verder? Dat leggen we uit in dit artikel.

Tekenen koopcontract

Eindelijk is je bod geaccepteerd. Wellicht heb je weken tot maanden op dit moment gewacht. Het moment dat je eindelijk zó dichtbij de koop van een eigen woning bent. Nadat het bod is geaccepteerd, wordt er een datum gepland om de voorlopige koopovereenkomst te tekenen. Het woord zegt het eigenlijk al, het gaat om een tijdelijke overeenkomst. De koper kan daarom nog steeds in de wettelijke bedenktijd af zien van de koop. Bijvoorbeeld omdat de financiering niet rond komt of dat het door persoonlijke redenen niet zo verstandig is om nu een woning te kopen. Bedenk wel dat een voorlopige overeenkomst na de wettelijke bedenktijd niet zo gemakkelijk te breken meer is. Hou daarom goed in de gaten wanneer de bedenktijd verstrijkt.

tekenen koopcontract

Vraag een hypotheek aan

Dit is natuurlijk de belangrijkste stap in het kopen van een nieuwe woning: het regelen van de financiering. Vrijwel niemand heeft zomaar een paar ton spaargeld in huis. Daarom is bijna iedereen verplicht om een hypotheek af te sluiten. Hoe hoog deze hypotheek kan zijn, hangt af van een aantal factoren. Je doet er goed aan om al voor de bezichtigingen met een hypotheekadviseur te overleggen. Zo weet je ongeveer tot hoe ver je kan gaan, op basis van jullie inkomsten. Als de datum voor het tekenen van de koopovereenkomst bekend is, is het zaak om zo spoedig mogelijk de hypotheek aan te vragen. Een hypotheek aanvragen kan vaak snel, maar het kan wel een tijdje duren voordat alles rond is.

Het is belangrijk om van het juiste advies te worden voorzien. Hiervoor is een hypotheekadviseur in het leven geroepen. Deze brengt altijd kosten in rekening voor zijn/haar advies en bemiddeling. Bedenk wel dat de verschillen enorm groot kunnen zijn. Kies daarom niet voor de eerste hypotheekadviseur die je kan vinden, maar blijf vergelijken. Zo voorkom je onnodige kosten!

hypotheek aanvragen

Woning taxeren

De bank zal eerst zoveel mogelijk informatie over de woning willen ontvangen. Wat is bijvoorbeeld de getaxeerde waarde? Op basis van die informatie kan de bank beslissen of hij de hypotheek wilt verstrekken. Een taxatie is daarom bijna altijd verplicht bij de aankoop van een huis. Regel deze dan ook zo spoedig mogelijk, taxateurs kunnen er namelijk een tijd over doen om het taxatierapport op te stellen. Hierdoor kan de aankoop van het huis vertraging oplopen.

taxatie rapport huis

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl