aanschaffen van zonnepanelen

Kopen van zonnepanelen


Zonnepanelen kopen is goede manier om actief mee te helpen aan het verminderen van CO2-uitstoot en het helpen behouden van ons milieu. Hoewel iedereen wel ongeveer weet wat het nu van die panelen is blijkt het ingewikkelde materie voor de meeste mensen. Helemaal niet verwonderlijk: informatie over de werking van de verschillende installaties (het ene zonnepaneel is het andere niet) staat vaak vol met technische termen waar een leek niet veel van snapt. Kortom: hoog tijd voor wat verhelderende informatie over dit interessante onderwerp!

Zonnepanelen en zonnecollectoren

Allereerst is het belangrijk om een scheiding te maken tussen zonnepanelen en zonnecollectoren. De termen worden door elkaar gebruikt, maar dat is onterecht: het zijn totaal verschillende concepten. Waar de eerste namelijk echt elektriciteit opwekt doet de tweede dat niet. Een zonnecollector werkt namelijk met water (of een ander medium), dat door de warmte van de grootste ster van ons heelal (inderdaad, de zon) wordt verhit. Als je dat weet is het ook niet lastig om te raden hoe zo’n collector in elkaar zit: een goed geïsoleerde bak met een stel leidingen erdoor, afgedekt door een zwarte glasplaat. Meer is het niet, al moet zo’n zonnecollector natuurlijk nog wel op de boiler of ketel worden aangesloten. Dat is namelijk het idee: door de zon het water al een stukje te laten verwarmen hoeft de ketel minder z’n best te doen en worden (indirect) kosten bespaard.

Werking van zonnepanelen

De werking van zonnepanelen, officieel bekend als PV-panelen of fotovoltaïsche panelen, is een stukje ingewikkelder. Hier komt geen water aan te pas: aan de basis van zo’n paneel staan twee plaatjes silicium, een materiaal dat de meeste mensen kennen van microchips (denk ook aan Silicon Valley in de VS, waar alle grote elektronicafabrikanten hun hoofdkantoor hebben). Er wordt gebruik gemaakt van een unieke eigenschap van dit materiaal. Onder invloed van licht (zonlicht, in dit geval) gaat er namelijk een stroompje lopen tussen die twee plaatjes. Die elektriciteit wordt vervolgens uit het paneel ‘afgetapt’ en gebruikt om elektronische apparatuur mee aan de gang te krijgen. Overtollige elektriciteit kan in veel gevallen worden terugverkocht aan de energieleverancier, zodat ook die duurzame energie goed wordt benut.

werking zonnepanelen

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl