De Geschiedenis van wandklokken


Wandklokken zijn eén van de bekendste en meest gebruikte interieur accessoires die ooit op de markt heeft gestaan. Bijna iedereen in Nederland heeft wel een wandklok, een klok die wordt bevestigd aan een wand. Deze wandklok is natuurlijk al erg oud en gaat vele jaren terug de geschiedenis in. Ondertussen is de wandklok zo ontwikkeld dat voor ieder huishouden zijn stijl er wel een optie bestaat. Om die ontwikkeling te kunnen volgen gaan we eerst naar de 10e eeuw.

De eerste klok

De eerste mechanische klok was uitgevonden door de Fransman Gerbert d’Aurillac. Deze man stond wel beter bekend als paus Silvester II en was de opvolger van Gregorius V. Hij leefde in de 10e eeuw en was de eerste Franse paus ooit. Hij overleed in het jaar 1003. De mechanische klok was niet heel veel nieuwer dan de zandlopers van die tijd. Toch was het één van de belangrijkste uitvindingen geweest, tot op de hedendaagse dag worden mechanische klokken gebruikt, over de hele wereld in allerlei soorten, maten en stijlen. Deze klokken waren overigens niet voor huishoudelijk gebruik bedoeld, maar juist voor de wetenschap en de elite.

De huishoudelijke klok verscheen in de 17e eeuw pas, dat is ongeveer 700 jaar na de uitvinding van de klok. Voornamelijk de industrialisatie en de scheepvaart deden deze ontwikkeling voortzetten. Aan het einde van de 19e eeuw werd de mechanische klok op de lopende band gezet, en werd vanuit daar massaal geproduceerd met een relatieve lage prijs, betaalbaar voor het gemiddelde huishouden.

Stijlen

Één van de grootste en bekendste stijlen wat altijd bij klokken, of het nou wandklokken, horloges of grote klokkentorens zijn, zijn de romeinse becijfering. Veel analoge klokken hebben romeinse cijfers op de wijzerplaat. Wat hierbij opvalt is dat het cijfer ‘vier’ altijd als een ‘IIII’ wordt vorm gegeven, terwijl in de romeinse schrijfwijze het wordt voorgeschreven als een ‘IV’. Hierbij moet in gedachten worden gehouden dat het schrijven van een ‘IIII’ in de romeinse tijd een normale zaak was. Er bestaan wel allerlei theorieën over het fenomeen zoals dat men de beginletters van de naam van Jupiter wilt vermijden, of dat men op de wijzerplaat even vaak de tekens X en V wilt gebruiken, of vanwege het esthetische evenwicht tussen links VII – VIII – IX en rechts V – IIII – III. Een beroemde uitzonderingen van dit verschijnsel is de wijzerplaat van de Big Ben, waar wel ‘IIII’ staat weergegeven.

Tegenwoordig kan men gewoon naar de dichtstbijzijnde meubelwinkel en daar zijn eigen wandklok kopen. Omdat het een huishoudelijk product is geworden betekent het ook dat er veel meer voorkeuren op de markt worden gegooid. De ene houdt van een klassieke stijl en de ander van de industriële wandklok. Hierbij zag men een groot voordeel in de markt en ontstonden er heel snel verschillende variaties van deze wanddecoratie. In allerlei kleuren, groottes, vormen, soorten wijzers en achtergrond platen werden deze klokken de markt op geslingerd.

Al met al, heeft de ontwikkeling van de uitvinding van de mechanische klok tot het gebruik in huishoudelijke situaties een lange tijd geduurd.

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl