Hardhout VS zachthout, wie wint?


De zomer lijkt nu eindelijk te beginnen. Na een lange tijd van binnen zitten en het weer wat niet meewerkt. Het is weer tijd om de oude tuinset af te stoffen of in te oliën. Voldoet je tuinmeubilair nog wel aan je wensen? Houten tuinmeubels zijn nog steeds erg populair. Er zijn wel verschillende soorten hout. Te beginnen met het verschil tussen hardhout en zachthout. Want welke is het meest geschikt voor tuinmeubels? In dit artikel wordt gekeken uit welk hout alles is gesneden.

Wat is hardhout?

Hardhout wordt verkregen door de kap van loofbomen. Hardhout wordt daarom ook vaak loofhout genoemd. Je zou denken door de naam, dat hardhout letterlijk harder is. Dit is niet helemaal waar. Loofbomen groeien langzaam, waardoor het hout harder wordt. Hoe langzamer een boom groeit, hoe harder het hout. Hardhout is sterker en duurzamer dan zachthout, maar daar dadelijk meer over. Door deze kwaliteiten is het materiaal zeer geschikt voor tuinmeubels.

De voordelen van hardhout:

  • Zeer geschikt voor tuinmeubels
  • Door de sterkte van het materiaal erg duurzaam
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Lange levensduur
  • Heeft een isolerende werking
  • Verouderd mooi in een grijze tint

Wat is zachthout?

Zachthout wordt verkregen door de kap van naaldbomen. Zachthout is, zoals je kan begrijpen, zachter dan loofhout. Naaldbomen groeien namelijk een stuk sneller dan loofbomen. Het materiaal is hierdoor erg simpel te bewerken. Je levert eigenlijk ook niks in qua duurzaamheid. Zachthout kan net als hardhout gebruikt worden voor buitenmeubels.

De voordelen van zachthout

  • De bomen groeien sneller, dus meer materiaal beschikbaar
  • Goedkoper ten opzichte van hardhout door de groeisnelheid
  • Makkelijker te recyclen, door de zachtere samenstelling
  • Net zo sterk als hardhout

Dus .. wie wint?

Eigenlijk is iedereen in deze vergelijking een winnaar. Er zijn zeker verschillen in de materialen, maar over het algemeen zijn alle houten meubels een goede keus. Het maakt niet uit of het ‘’hard’’ of ‘’zacht’’ is, zolang het maar lekker zit en er leuk uitziet. Waar jij als consument je meer druk om moet maken is de uitstraling die de meubels toevoegen aan je tuin. Word het dit jaar een Douglas tuintafel (zachthout) of ga je toch teakhouten tuintafels? Jij beslist!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl