led verlichting

Hoe lang gaat led verlichting mee?


Ledlampen worden in steeds meer Nederlandse gezinnen geïntroduceerd. In tegenstelling tot andere traditionele lampen, beschikken zij over talloze voordelen op het gebied van duurzaamheid. Anno 2019 is het nog nooit zo belangrijk geweest om energiebewust en duurzaam te leven. Ledlampen kunnen daar aan bijdragen. Als je online research doet naar de levensduur van de ledlamp, zal je direct met gemiddelde cijfers om de oren worden geslingerd. Bij ledlampen geldt een gemiddelde levensduur van 20.000 tot 60.000 branduren. Een opmerkzame lezer zal direct merken dat het verschil wel erg groot is. Dit komt doordat we geen duidelijk gemiddelde kunnen geven. De levensduur van de ledlamp hangt voornamelijk van externe factoren af. Wij zetten deze voor jou op een rijtje:

Temperatuur van de omgeving

Het aantal branduren van een ledlamp kan enorm verschillen per huishouden. Zelfs als je voor hetzelfde merk en type LED kiest. Dit heeft vooral te maken met hoe er met de lamp wordt omgegaan en de invloeden van buitenaf. De omgevingstemperatuur is hierbij bijvoorbeeld van belang. Wanneer de lamp in een koele ruimte wordt geplaatst, zal het licht veel feller blijven en langer mee gaan. In warmere ruimtes geldt het tegenovergestelde. Natuurlijk kan je hier zelf weinig aan veranderen. De omgevingstemperatuur is vrijwel niet aan te passen. Hou wel in je achterhoofd dat bepaalde temperaturen voor een verkorte levensduur kunnen zorgen.

temperatuur omgeving

 

Hoe is het stroomverbruik geregeld?

Logischerwijs is ook het stroomverbruik van groot belang bij de levensduur van jouw LED- verlichting. De aan- en afvoer van stroom via de ledlamp kan van grote invloed zijn op de levensduur. Wanneer de aan- en afvoer niet regelmatig verdeeld is, maar de stroom op één moment wordt verwerkt, zal de levensduur drastisch afnemen. Wanneer je beschikt over stabiele stroomsterkte, zal dit veel goeds betekenen voor de levensduur van jouw lamp.

led lamp

Externe factoren

Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die van belang zijn om de levensduur van jouw ledlamp te berekenen. Denk hierbij ook aan de externe factoren. Ledlampen zijn over het algemeen goed bestand tegen trillingen of schade van buitenaf. Ze beschikken over hard en duurzaam glas, waardoor ze minder snel breken of barsten vertonen. Dit betekent echter niet dat invloeden van buitenaf niet van belang zijn. Vocht is bijvoorbeeld een bekend probleem bij ledlampen. De meeste ledlampen zijn niet bestand tegen een grote hoeveelheid vocht. Dit kan de lamp niet alleen beschadigen, maar ook nog eens de levensduur tot het minimum beperken. Wanneer je een ledlamp in een vochtige ruimte wilt plaatsen, is het belangrijk om op de zogenaamde IP-waarde te letten. Deze vertelt je hoe goed de lamp bestand is tegen vocht. Hoe hoger de IP-waarde, des te beter de lamp bestand is tegen vocht.

hoelang gaat led verlichting mee

Waarom beschikken ledlampen over een lange levensduur?

Ondanks de bovenstaande factoren gaat een ledlamp nog altijd veel langer mee dan iedere andere lamp. Maar waarom is dit eigenlijk? Het antwoord is simpel: de ledlamp straalt maar een minimale hoeveelheid warmte uit. Hierdoor is de kans op doorbranden zeer klein. Daarnaast is de constructie van een ledlamp veel steviger, waardoor deze veel minder snel kapot zal gaan.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl