Je schutting verven

Je schutting verven? Hierom!


Mensen vragen zich wel eens af: “Waarom zou ik mijn schutting verven? Hij heeft toch al een mooie kleur van zichzelf!” Toch zijn er genoeg redenen om het alsnog te doen! Of je de originele kleur nou wilt behouden of juist een nieuwe kleur wilt aanbrengen, beitsen of in de olie zetten is de oplossing. Waarom dan? Nou, dat leggen we je graag even uit. Het is overigens ook helemaal niet moeilijk.

Levensduur van hout

De levensduur van hout is vaak minder lang dan mensen denken of hopen. Dit komt met name omdat hout een natuurlijk product is. Hierdoor heeft het een aantal natuurlijke kwaaltjes. Het grootste probleem is vocht. Hout dat buiten staat, en ja buiten staan doen de meeste schuttingen, komt veel in aanraking met nattigheid. Door de regen wordt het hout nat. Water trekt in het hout en zorgt vervolgens voor problemen als rot, schimmel en algen van binnenuit. Dit zorgt er voor dat het hout minder lang meegaat en snel lelijk wordt.

Hout beschermen

Gelukkig is het hout ook prima te beschermen met de juiste middelen. Met een goede tuinbeits of olie kun je het hout namelijk weren tegen vocht. Sommige producten zijn volledig vochtwerend en anderen zijn vochtregulerend. In beide gevallen worden houtrot, schimmel en vergelijkbare problemen tegengewerkt. Dit kan de levensduur van jouw stuk hout met vele jaren verlengen! Ontzettend belangrijk bij een mooie schutting. Zeker als je bedenkt dat het niet goedkoop is om een schutting te plaatsen in de eerste plaats!

tuinbeits

Kleur behouden

Nou is de opmerking die veel mensen hebben best logisch: “Maar ik wil mijn schutting helemaal niet beitsen, want ik vindt de huidige kleur al mooi zo.” Toch vergeten deze mensen vaak iets heel erg belangrijks. Hout verkleurt namelijk erg snel. Onbehandeld hout gaat door de invloed van de zon en haar stralingen namelijk snel verkleuren. Het hout wordt grijs. Hoe snel dit gebeurt verschilt per houtsoort en is afhankelijk van verschillende factoren. Het enige wat zeker is, is dat het verkleuren gaat. De enige manier om dit te voorkomen of te vertragen is met behulp van beits of olie. Om de oude kleur te behouden kies je een olie of tuinbeits die dicht bij het origineel ligt. Dan blijft de kleur van de schutting behouden én is het beschermt tegen verkleuring. Na verloop van tijd zal de olie of beits vervagen en zullen de pigmenten verdwijnen. Dan is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen. Zo blijft de schutting het langste mooi.

Andere kleuren

Natuurlijk is het ook mogelijk om de schutting een andere kleur te geven. Je kunt dan kiezen uit transparante kleuren en dekkende kleur. Bij een transparante kleur blijft de structuur zichtbaar en gaan de nerven niet verloren. Bij een dekkende beits zie je het hout zelf eigenlijk niet meer terug. Wat je kiest hang vooral af van persoonlijke voorkeur. Alle kleuren zijn verkrijgbaar maar populaire kleuren zijn zwart, grijs, groen en standaard houtkleuren zoals bankirai en lariks. Deze houtkleuren zijn meestal transparant zodat het een maximaal natuurlijke uitstraling heeft. Wat de laatste jaren ook erg populair is, is steigerhout beits. Hiermee krijgt het hout een witte of grijs gewassen kleur die er uitziet als mooi verouderde steigerhout. Je kunt dus je schutting mooier maken én mooi houden met een goede beits of olie!

steigerhout beits

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl