energy saving lamps

Kies voor spaarlampen


Wil je een lage energierekening? Kies dan voor spaarlampen waarvan verschillende modellen te verkrijgen zijn. In feite passen spaarlampen altijd, want ze zijn te verkrijgen met een steekfitting, maar ook met een E27 of E14 schroeffitting. Om sfeer te scheppen, of om het juist werkbaar te maken, kun je kiezen uit kleurtemperaturen van zeer warm wit tot daglicht wit, en vele schakeringen daartussen. De keuze loopt dan ook van 2700K als sfeerverlichting in woningen, via 3000K voor in de horeca en 4000K voor school en kantoor. De hal van een fabriek kun je het beste daglicht wit verlichten met 6500K. Aan het einde van dit artikel tips om over te schakelen op energiezuinige verlichting zonder een hoge rekening.

De toekomst begint vandaag

We staan aan de vooravond van de energietransitie. We moeten in de hele eurozone van de fossiele brandstoffen af, en we moeten toewerken naar geen enkele uitstoot. Dat betekent dat er een zoektocht gaande is naar alternatieve energiebronnen dan centrale’s stoken op olie, kolen, en gas. Velen zien toekomst in meer kernenergie, maar ook uranium kan opraken, anderen zien windmolens en zonnepanelen meer als de toekomst. Wat het ook gaat worden, de energie zal duurder worden, en we moeten minder verbruiken. Dat verbruik kun je nu al terugbrengen door te kiezen voor spaarlampen. Dan ben je klaar voor de toekomst, dan kun je stellen laat de energietransitie maar komen.

spaarlampen

Hoe minder verbruik hoe minder uitstoot

Velen vergeten dat nu al investeren in een energiezuinig huis, gelijk staat aan kiezen voor een schoner milieu. Als alle huishoudens en bedrijven over gaan op energiezuinige verlichting dan hoeft die biomassacentrale niet zo hard te werken. Misschien heb je al vernomen dat er twijfels zijn over biomassa als alternatieve energiebron? De berekeningen waren misschien wel goed, maar in de praktijk werkt het minder dan verwacht, het is niet klimaatneutraal. De oplossing is kiezen voor energiezuinig in zoveel mogelijk woningen, bedrijven, en instellingen. Als we daar overgaan op spaarlampen hoeven er niet zoveel schepen met biomassa van Amerika naar Europa te varen, en minder schepen betekent minder olieverbruik. Een leuke bijkomstigheid van spaarlampen is dat ze vijf keer langer meegaan dan andere lampen. Maar wat te doen als je lastig de investering kan maken?

Tactisch overstappen op energiezuinige verlichting

Het mooiste zal zijn als je in één keer alle lampen in en rond de woning zou kunnen vervangen voor spaarlampen. Dit zou kunnen als je aan het begin zit, nog een huis moet inrichten. Anderzijds vinden velen een goede lamp weggooien zonde, en dat is begrijpelijk. Daarom de tip om de lamp die de meeste branduren maakt om die energiezuinig te maken. Vaak is er in de woonkamer een staande lamp of zoiets soortgelijks die bij de minste schemer al aangaat en aan blijft tot bedtijd. Als je daar begint met een 2700K spaarlamp wat warm licht geeft, dan heb je de meeste voordeel. Zo gaat het door, iedere keer als er ergens een lamp stuk gaat vervang je die voor een spaarlamp. Op deze manier heb je niet zo’n investering, maar maak je de woning wel degelijk klaar voor de energietransitie, en verkrijg je een lage energierekening.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl