Last van schimmel in huis? Kom zo snel mogelijk in actie!

Last van schimmel in huis? Kom zo snel mogelijk in actie!


Of het nu een koude, vochtige winter is of een warme, vochtige zomer; zolang de luchtvochtigheid hoog is, kunnen schimmels je huis binnen sluipen. Deze hardnekkige wezens kunnen letterlijk overal op groeien; van speelgoed en boeken tot aan plafonds en muren. In dit artikel bespreken we hoe schimmels ontstaan en welke schimmelsoorten er zijn. Daarnaast leggen we je uit hoe je schimmels kunt verwijderen.

Ontstaan schimmel

Schimmelsporen zijn overal maar we zijn niet in staat om ze met het blote oog waar te nemen. Ze  kunnen het huis binnendringen via de lucht, zoals via een open raam of deuropening. Schimmels hechten zich aan voorwerpen zoals aan kleding en schoenen. Als ze vervolgens ergens terecht komen waar de omstandigheden ideaal zijn, zoals een hoge luchtvochtigheid, dan blijven ze groeien.  Plekken waar schimmels vaak opduiken zijn ramen waar condensatie optreed, plekken waar lekkages zijn en plekken waar de lucht net circuleert zoals achter een kast.

Schimmelsoorten in huis

Schimmels zijn micro organisme en zijn er in ontzettend veel verschillende soorten. Ze kunnen zowel buiten als binnen voorkomen. Schimmels produceren sporen die zich in de lucht verspreiden en rondzweven. Hoeveel schimmelsoorten er precies zijn is onbekend, maar deskundigen schatten dat er rond de 300.000 verschillende soorten schimmels kunnen zijn. De meest voorkomende schimmels die zich binnenshuis kunnen bevinden zijn de Cladosporium, Alternaria, Penicillium en Aspergillus.

▪ De Cladosporium kan zowel in koele als warme gebieden groeien. Deze schimmel komt    voornamelijk voor op stoffen en houten oppervlakken.
▪ De Alternaria komt voornamelijk voor op vochtige plaatsen binnenshuis zoals de douch, het bad of   onder een wastafel.
▪ De Penicillium groeit met name op materialen die waterschade hebben opgelopen. Vaak heeft deze schimmel een blauwe of groene kleur.
▪ De Aspergillus groeit voornamelijk op stof en bouwmaterialen zoals gipsplaten.

Oorzaak schimmel in de slaapkamer

Schimmel in de slaapkamer wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid of condensatie. Door slechte ventilatie in de slaapkamer kunnen schimmels hierdoor gaan groeien. Controleer daarom ook goed alle kieren en afvoerpijpen die een opeenhoping van vocht kunnen veroorzaken.

Schimmel in de slaapkamer

Schimmel in de slaapkamer verwijderen

Nu is het tijd  dat de schimmel zo spoedig mogelijk de slaapkamer verlaat. Voordat ik ga uitleggen hoe je dat het beste kunt doen, wil ik je even een waarschuwing meegeven; schimmel kan namelijk een allergische reactie veroorzaken en het kan gezondheidsklachten veroorzaken bij inademing. Dus als het een groot probleem betreft, schakel dan deskundig hulp in. Lavos Reiniging BV is een betrouwbaar schoonmaakbedrijf gespecialiseerd in het bestrijden van schimmel. Neem als het nodig is zo snel mogelijk contact met ze op om het schimmel probleem te bestrijden en op te lossen. Indien je zelf de schimmel gaat verwijderen, is het raadzaam om handschoenen, beschermende brillen en een gezichtsmasker te dragen. Houd de ramen open op de plek waar je de schimmel bestrijdt.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl