Verhuizen, wat komt daarbij kijken?

Verhuizen, wat komt daarbij kijken?


Het kan zijn dat je voorheen lekker in je eigen huis woonde, maar door omstandigheden ben je uit je huis gegroeid of is het nodig om te verhuizen. Misschien is er wel een kleine bij gekomen of is het nodig om voor het werk te verhuizen naar een andere plaats. Wanneer je gaat verhuizen naar een ander huis betekent dit dat je een doorstromer bent. Wanneer je wilt verhuizen naar een andere woning kun je tegen een aantal lastige financiële zaken lopen. Een hypotheekadviseur kan je passend hypotheekadvies geven om deze financiële zaken samen op te lossen. Welke zaken dit zijn en hoe deze in elkaar steken lees je verder in dit artikel.

Overwaarde bij verkoop van je huis

Wanneer je jouw huis gaat verkopen kan het zijn dat het bedrag dat je hieruit haalt hoger is dan de hypotheekschuld van je woning. Wanneer dit gebeurd heeft je woning overwaarde. Vroeger kon je deze overwaarde gebruiken voor consumptieve bestedingen en de lening die je afsluit voor je nieuwe woning volledig opvoeren als eigen woningschuld. Sinds de invoering van de bijleenregeling is dit niet meer mogelijk. De overwaarde van het oude huis moet gebruikt worden bij de aankoop van het nieuwe huis. Het maximaal te lenen bedrag voor de financiering van je nieuwe huis bestaat uit de aankoopwaarde van je nieuwe woning min het bedrag aan overwaarde over je oude woning.

overwaarde huis

Hypotheekrenteaftrek

Bij het kopen van een huis kun je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Je hebt hier alleen recht op wanneer dit je hoofdverblijf betreft, dus een vakantiewoning of een tweede woning komen hiervoor niet in aanmerking. Daarnaast ben je ook verplicht om af te lossen op je hypotheek, als je dit niet doet dan zal de hypotheekrenteaftrek vervallen.

Zoals hierboven vermeld is moet je de overwaarde gebruiken bij de financiering van je nieuwe woning. Je kunt ervoor kiezen om je overwaarde vrij te maken. Dit kun je doen door je nieuwe hypotheek te verhogen met het bedrag van de overwaarde. Hierdoor kun je de overwaarde wel consumptief gebruiken. Let wel op! Door de verhoogde hypotheek zal je hogere maandlasten hebben en daarbij stijgt het bedrag waarover de hypotheekrenteaftrek berekend wordt niet mee. Of het vrijmaken van de overwaarde een voordeel heeft kan verschillen per situatie.

Je kunt er ook voor kiezen om na de verkoop van je woning te gaan huren. Wanneer je drie jaar lang wacht met het kopen van een nieuwe woning, dan mag je na deze drie jaar weer alle hypotheekrente aftrekken van de belasting. Let wel op! Je hebt maximaal dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek.

wat doen na huis kopen

Wat kun jij het beste doen?

Het doorstromen naar een ander huis kan een financieel lastig onderwerp zijn. Het kan verstandig zijn om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Voor het vinden van onafhankelijk hypotheekadvies van een hypotheekadviseur die bij jou past kun je terecht op HypotheekAdvies.nl. Samen met de adviseur wordt er gekeken wat voor persoonlijke situatie de beste optie is.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl