Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie, hoe gaat dat in zijn werk?


Ventilatie in je woning is belangrijk voor zo veel redenen, maar in ventilatie bestaan er veel verschillende soorten. Het is dus niet zo simpel om te weten hoe je de juiste keuze moet maken. Een goede keuze is mechanische ventilatie, een mechanische ventilator wordt namelijk veel aangeraden en deze vorm van ventilatie vind je dan ook in vele woningen terug. Maar hoe werkt mechanische ventilatie eigenlijk en waarom is dit de beste keuze?

Het belang van een goede ventilatie

Je huis ventileren is belangrijk voor verschillende redenen. Een goede ventilatie zorgt namelijk voor de afvoer van slechte lucht, vocht en warmte en tegelijkertijd ook voor de toevoer van zuurstof. Met een ventilatiesysteem in huis ben je dus altijd zeker van frisse en gezonde lucht! En dat is noodzakelijk want we produceren heel wat koolstofdioxide, waterdamp en chemische stoffen. Daarvoor hoeven we helemaal niet gek te doen. Deze stoffen komen al vrij bij onze dagelijkse activiteiten zoals: bij het douchen, koken, roken, schoonmaken, verven, verwarmen en zelfs wanneer we gewoon ademhalen! Het is niet goed dat waterdamp in je huis blijft zitten, want waterdamp zorgt voor condensatie en condensatie kan dan weer leiden tot schimmels. Van schimmels kan je ziek worden. Zo kan je onder andere astma, ademhalingsproblemen en allergieën krijgen. Ook CO2 en chemische stoffen zijn niet gezond voor ons lichaam, daarvan krijg je: hoofdpijn, concentratieproblemen of word je vermoeid. Daarom is het belangrijk dat verse lucht regelmatig je huis binnen kan komen. Om die verse lucht binnen te krijgen kan je natuurlijk ook een raam openzetten om de kamer te verluchten, maar er is toch een verschil. Als je ventileert dan wordt de lucht in je huis continu ververst met gezonde buitenlucht, dit proces wordt je bijna niet gewaar. Er is ook een mogelijkheid om tijdelijk extra lucht binnen te halen als dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens een feestje. Als je gewoon verlucht dan komt de koude ook mee binnen en dat is niet altijd ideaal, zeker niet tijdens de winter!

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie is ventilatie die door heel het huis loopt. Zo’n mechanisch systeem zorgt dus voor een voortdurende luchtafvoer. Een mechanische ventilatie werkt met een ventilatie-unit die lucht wegzuigt uit de keuken, toilet en badkamer. Deze lucht verdwijnt dan (via afzuigventielen) in het plafond of in de muur. De mechanische ventilatie heeft een regelknop zodat je zelf kunt bepalen hoeveel lucht het afvoersysteem afvoert. Door het afzuigen van lucht wordt er ook lucht aangezogen van buiten, dat gebeurt via ventilatieroosters. Een mechanische ventilatie is makkelijk, want je kan hem draadloos bedienen. Dit doe je met schakelaars die je op een willekeurige plek in je huis kunt bevestigen. Dat is handig, want daardoor kan je je ventilatie bedienen vanuit andere ruimtes.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl