Mollen bestrijden hoe gaat dat in zijn werk?

Mollen bestrijden: hoe gaat dat in zijn werk?


Een tuin kan door allerlei ziekten en plagen aangetast worden, waardoor de tuin niet langer een fraaie uitstraling heeft die je zou wensen. Een veelvoorkomende plaag is de mol, die grote opeenhopingen zand en tunnels veroorzaakt in je gazon. Heb jij ook last van mollen in je tuin, maar weet je niet hoe je er vanaf kunt komen? In dit artikel kun je meer informatie lezen over de mol en hoe je deze kunt bestrijden.

Hoe zien mollen eruit?

De vacht van een mol heeft een zwarte kleur en is erg zacht. De onderkant van het lichaam is grijs. De pels is dik en dicht qua structuur en beschermt de mol tegen kou en vocht. Een mol kijkt niet met zijn ogen, maar met zijn snuit. Het snuitje van de mol is tevens de grootste zintuig en is heel spits. Het heeft veel snorharen waarmee de mol ziet en voelt. Verder hebben mollen grote roze klauwen die onbehaard zijn en elke poot heeft vijf vingers en lange nagels. Mollen worden meestal tussen de 12 en 17 cm lang en de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.

Schade veroorzaakt door mollen

Mollen graven onder de grond een gangenstelsel en gaan hier op zoek naar insecten om op te peuzelen. De grond die loskomt door het graven van deze tunnels, komt omhoog naar het oppervlak en deze worden molshopen genoemd. Deze hopen verstikken het onderliggend gras op het gazon. De hoopjes grond kunnen worden verspreid, maar de plekken zullen een aantal weken lang wel duidelijk zichtbaar blijven. Aangezien de tunnels zich vlak onder het oppervlak bevinden, kunnen deze voor verzakkingen zorgen, waardoor er oneffenheden in het gazon ontstaan. Deze oneffenheden kunnen opgelost worden door het gazon open te graven, de tunnels op te vullen en vervolgens weer dicht te leggen.

Hoe verjaag ik mollen?

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar het verjagen van mollen, maar de algemene conclusie blijft dat deze beesten zich niet snel laten verjagen. De mol blijft namelijk graag op dezelfde plek als hij eenmaal een fijne omgeving gevonden heeft. Toch is een dier- en milieuvriendelijke aanpak vaak wel het proberen waard.

Er bestaan allerlei manieren om een mol te verjagen, alleen moet er wel gezegd worden dat niet alle methoden even effectief zullen zijn. Wel staat vast dat mollen in het algemeen slecht tegen stank en geluid kunnen, dus de volgende methoden zijn zeker het overwegen waard:

  • Mollen-verdrijver
  • Ingraven van een fles
  • Mollen-patronen
  • Gesnipperd uitje, teentjes knoflook en mottenballen
  • Mollen-gaas

Hoe bestrijd ik mollen?

Er bestaan verschillende manieren om mollen te bestrijden. Houd er wel rekening mee dat de meest effectieve manier van bestrijding erop neer komt dat je de mol doodt. De volgende manieren kunnen worden gebruikt voor het bestrijden van mollen:

Klemmen

Klemmen zijn de beste manier om mollen te bestrijden, maar het plaatsen van zo’n klem moet met grote zorg worden gedaan. Er bestaan allerlei soorten klemmen die je kunt gebruiken voor oppervlakkige of diepe tunnels. De klem dien je voorzichtig in de tunnel te plaatsen, zonder de tunnel al te veel kapot te maken. Bedek de klem vervolgens met een zak of een grasmat om de tunnel zo donker mogelijk te maken.

Kooi

Ben je op zoek naar de meest diervriendelijke manier om mollen te verjagen? Gebruik dan een vangkooi, een klein kooitje of kokertje dat je in de ondergrondse tunnel plaatst. De mol kan hierin lopen, waarna de kooi dicht zal slaan. Vervolgens kun je de mol weer vrijlaten in een natuurgebied, zodat hij een ander territorium zal zoeken. Wel moet je regelmatig de kooi controleren of je al beet hebt, om te voorkomen dat het beestje een langzame dood zal sterven.

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl