Paard aan huis of in een pensionstal

Paard aan huis of in een pensionstal? Voor- en nadelen op een rijtje!


Het is voor veel paardenliefhebbers echt de ultieme droom: een eigen paard. Toch lijkt deze droom niet altijd verwezenlijkt te kunnen worden. Niet voldoende geld, geen extra lap grond om het huis, enzovoorts. Toch zijn er genoeg manieren waarop deze droom wél uit kan komen. Wie er eindelijk aan toe is om deze stap te wagen, zal tegelijkertijd ook voor een geheel nieuw dilemma te komen staan. Want hou je je paard echt aan huis of breng je deze onder in een pensionstal? Wij zetten de voor- en nadelen van iedere optie voor je op een rijtje.

Paard aan huis

Een paard aan huis is natuurlijk helemaal het einde als paardenliefhebber. Het idee dat je eigen paard in je tuin verblijft, geeft een goed en bijna surreëel gevoel. Toch kiest niet iedereen ervoor om een paard aan huis te nemen. Maar waarom is dat eigenlijk? En waarom zou je hier juist wél voor kiezen. Hier volgen de belangrijkste voor- en nadelen:

Voordelen

  • Als liefhebber van de ruitersport wil je natuurlijk altijd in staat zijn om te kunnen trainen. Wanneer je paard bij een pension staat, kan je deze vaak enkel op afgesproken tijdstippen bezoeken. Bij een paard aan huis is het mogelijk om op ieder moment van de dag te rijden.
  • Je bouwt een onbeschrijfelijke band met je paard op. Jij bent immers degene die je paard verzorgt. Er is niemand anders die dit voor je doet. Of je nu geen zin hebt of moe of ziek bent, jij bent de hoofdverantwoordelijke. Hierdoor ziet jouw paard je ook als dusdanig. Al die tijd die je met hem of haar spendeert zorgt ervoor dat jullie een onbeschrijfelijke band kunnen opbouwen. Je weet precies wat het dier prettig vindt en hoe het reageert in bepaalde situaties.
  • Door je paard aan huis te houden, ben je volledig in controle van de verzorging. Jij bepaalt wat het paard eet. Schaft de juiste hooiruiven aan, enzovoorts. Bij een pension zit voeding er al vaak bij inbegrepen, waardoor je hier geen controle op kunt uitoefenen.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook altijd nadelen aan iedere keuze verbonden. Zo ook wanneer je een paard aan huis houdt. Zo heb je eigenlijk nooit een momentje voor jezelf. Je moet dag in, dag uit, klaar staan voor je paard. Dat vergt veel meer energie dan je in eerste instantie had verwacht. Bovendien moet je heel veel kopen en laten bouwen voordat het paard geplaatst kan worden. Dit vergt veel tijd, energie én geld. Daarnaast beschikt natuurlijk niet iedereen over een enorme lap grond om dit te realiseren.

Paard aan huis

Paard in een pensionstal

Wanneer je ervoor kiest om een paard in een pensionstal te plaatsen, dan heeft dit uiteraard ook een aantal voor- en nadelen. Het allergrootste voordeel is toch wel dat dit voor iedereen mogelijk is. Zelfs wanneer je in een flat of rijtjeswoning woont, kan je een eigen paard kopen en deze hier plaatsen. Daardoor is het voor elke paardenliefhebber mogelijk om deze droom te verwezenlijken. Daarnaast kost het minder tijd en energie als je je paard hier stalt, omdat hij door anderen van voeding en aandacht wordt voorzien. Ook wanneer je langskomt om te trainen is er weinig nodig in aanschaf. Een hindernis of bepaalde soorten voeding zijn eenvoudig te krijgen op de pension zelf.

Het grootste nadeel van een pensionstal is dat je niet helemaal zelf de tijd met jouw paard kunt indelen. Je moet rekening houden met de door hun opgegeven tijden. Daarnaast bouw je een minder innige band op, omdat het paard op de dag meer mensen voorbij ziet komen.

Zoals je kunt lezen hebben beide opties zowel hele goede voor- als nadelen. Het is aan jou om te bepalen welke het zwaarst wegen. Een eigen paard is in elk geval al in één woord: f-a-n-t-a-s-t-i-s-c-h!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl