Een pannenkoekplant stekken: 5 tips
Je hebt ze wellicht al een aantal keer voorbij zien komen op social media kanalen of gewoon in een lokale tuincentrum: de pannenkoekplant. Gekke naam eigenlijk he? Bij een pannenkoek heb je toch vaak hele andere associaties. Maar nee, wees maar niet bang (of teleurgesteld): deze plant geeft echt geen pannenkoeken. Hij dankt zijn naam aan de vorm van zijn blaadjes die net zo rond zijn als een pannenkoek. Deze bijzondere plant vond zijn oorsprong in China en is inmiddels immens populair geworden. Mede doordat deze plant zeer makkelijk te onderhouden is en ook nog eens felgroene blaadjes produceert die vrijwel elk interieur een boost van frisheid geven. Goed nieuws voor de mensen met groene vingers: deze plant is een gulle gever en er is genoeg om te stekken. Een pannenkoekplant stekken? Is dat net zoiets als bloembollen planten? Hoe doe je dat eigenlijk?
Pannenkoekplant stekken: de benodigdheden
Een pannenkoekplant stekken is helemaal niet moeilijk als je maar beschikt over de juiste materialen. Je wilt immers niet halverwege moeten stoppen omdat je nog wat tekort kwam. Wil je een pannenkoekplant stekken? Dit heb je nodig:
- Kleine potjes of glaasjes. Heb je dit tijdelijk niet tot je beschikking of wil je lekker creatief bezig zijn met je kinderen? Gebruik dan een 1 liter (leeg uiteraard) melkpak en decoreer deze. Zo heb je ook nog eens een super leuke eyecatcher voor in huis.
- De juiste potgrond voor een pannenkoekplant. Eigenlijk kan elke potgrond wel voor deze makkelijke plant.
- Een schaar of een klein mesje waarmee je makkelijk kan snijden of knippen. Zorg er dus wel voor dat deze scherp genoeg zijn.
Pannenkoekplant stekken: zo gaat dat!
Een pannenkoekplant stekken is leuk en helemaal niet moeilijk. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit moet aanpakken. Allereerst is het belangrijk om de babyplantjes te herkennen. Dat is ook helemaal niet zo moeilijk, want deze groeien vlak naast de grote plant en zijn nog heel klein en groen. Je herkent je oudere pannenkoekplant hier eigenlijk nog niet echt in. Vaak groeien er meerdere naast de mamaplant. Het is verstandig om de grootste uit te kiezen, omdat deze makkelijker te stekken zijn. Deze herken je doordat hij niet alleen groter is, maar ook al rijk aan bladeren is. De volgende stap is om het plantje uit te graven. Ga voorzichtig te werk om het plantje niet te beschadigen. Knip of snijd vervolgens het plantje vlakbij de moederplant weg. De eerste stap van een pannenkoekplant stekken is al gelukt!
- Nu je het babyplantje in je handen hebt moet je deze in een glas met wat water zetten. Dit zodat het plantje de ruimte en tijd krijgt om wortels te ontwikkelen. Het verschilt per plant hoe lang dit duurt, maar gemiddeld kan je hier echt wel een week of 2 op wachten. Gedurende deze tijd kan het plantje gerust in het glaasje met water blijven. Zorg er wel voor dat je het water regelmatig ververst, zodat het plantje niet gaat rotten in vervuild water.
- Zodra je ziet dat het plantje wortelen heeft gekregen is het tijd om deze over te hevelen naar een potje. Vul het potje met potgrond en plaats het plantje erin. Nu is het alleen nog een kwestie van verzorgen en kan je binnen de kortste tijd genieten van een geweldig mooie pannenkoekplant.
Pannenkoekplant stekken: extra verzorgingstips
Nu je het pannenkoekplant stekken tot een succes hebt gebracht is het uiteraard wel belangrijk dat je goed voor je plantje blijft zorgen. Ten slotte zorgt het natuurlijk ook voor een mooie huiskamer waardoor het frisser en groener gaat worden. De volgende tips kunnen jou helpen bij de juiste verzorging.
- Houd de plant uit directe zon. Alhoewel hij houdt van zonlicht, kunnen de blaadjes verbranden als deze te warm worden.
- Gebruik plantenvoeding om de pannenkoekplant af en toe te verwennen.
- Zorg dat de pot altijd 20 cm groter is dan de plant die je hierin stekt.
Comments are closed here.