lichtplan kamer

Stap voor stap naar het optimale lichtplan voor jouw kamer


Goede verlichting maakt of kraakt jouw interieur design. Het zou zonde zijn als je enorm veel tijd besteedt aan een prachtige inrichting en dat die dan in het water valt door een slecht lichtplan. Daarom moet je een grondig en nauwkeurig lichtplan opstellen. Er zijn veel dingen waar je op moet letten wanneer je een lichtplan gaat maken, dus gebruik het stappenplan hieronder om een optimaal resultaat te behalen.

Stap 1: De ruimte inventariseren

Voordat je aan verlichting kan gaan denken, moet je eerste weten wat je gaat verlichten. Wat hier veel bij helpt, is het maken van een plattegrond. Geef hierop aan waar alle meubels staan en waar de ramen en de deuren zijn. Ook is het belangrijk dat je zaken die extra belicht moeten worden, zoals bijvoorbeeld een schilderij, in je plattegrond aanbrengt. De plattegrond is de basis van je lichtplan, dus wees hier nauwkeurig.

plattegrond woning

Stap 2: Bepaal de functionele verlichting

Het belangrijkste onderdeel van jouw lichtplan is de functionele verlichting. Dit is de verlichting die de basisfunctie van het licht vervult. Dit zijn de lampen die het bureau verlichten, zodat je er kan lezen, of de lampen die de eettafel verlichten. Deze verlichting dient een specifieke functie. Voor jouw kamer moet je gaan bepalen waar je licht echt nodig hebt. Markeer deze locaties ook op de plattegrond en geef ze voor het overzicht ook een nummer.

Stap 3: Wat voor soort verlichting zet je neer?

Nu je op de plattegrond hebt aangegeven waar je verlichting nodig hebt, kun je gaan bepalen wat voor verlichting je daar gaat neerzetten. Op de plattegrond heb je met nummers aangegeven waar je verlichting nodig hebt. Schrijf voor elk nummer op wat voor lamp je er wil hebben. Is nummer 1 bijvoorbeeld je leesstoel, dan heb je een sterk direct licht nodig. Ga zo alle nummers af om je lichtplan compleet te maken.

 

Stap 4: Na functionaliteit is het eindelijke tijd voor design

De vorige stappen waren allemaal heel praktisch, maar het leukste deel van het lichtplan is natuurlijk het interieur design. In stap 4 ga je het design voor alle lampen uitkiezen. Dit is natuurlijk heel subjectief en afhankelijk van het design van de rest van de kamer. Het advies voor deze stap is dan ook om zoveel mogelijk rond te gaan kijken. Doe je research online, ga naar showrooms en maak jouw perfecte lichtplan compleet.

Er zijn veel verschillende vormen van design voor de verlichting. Je kunt kiezen voor een industrieel design of bijvoorbeeld een heel modern design. Het tegenovergestelde zoals een ouderwets design is ook mogelijk, maar vergeet ook niet te denken aan een heel vrolijk uiterlijk van de inrichting of juist liever een beetje grauw. Genoeg keuze!

industrieel design

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl