Een nieuw huis maak het smart!

Een nieuw huis: maak het smart!


Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht. Daar komt veel bij kijken. Gelukkig was de hypotheek geen probleem en het kopen ook niet. Nu komen er vervolgstappen want je wilt wel lekker kunnen wonen. Naast geld uit te geven aan de bank, stoelen, een eettafel en een heerlijk nieuw bed moet je ook een beetje meegaan met de tijd.

Smart homes

In 2020 gaat de wereld van smart homes verder open en wordt het onderzocht. Er bestaat al heel veel materiaal op het gebied van het ‘smart’ maken van je huis. Merken als Google, Apple en Samsung timmeren al een tijdje aan de weg om handelingen in huis lekker makkelijk te maken. Wat zit er achter de techniek van smart homes en hoe kan je dat toepassen in jouw huis?

Wat is domotica?

Het woord Domotica staat niet in de Van Dale. Nóg niet. Het is een samentrekking van twee worden en nog relatief nieuw. Het eerste deel komt van het Latijnse deel domus, wat huis of woning betekent. Het tweede deel (tica) is een combinatie van woorden als ‘toegepaste wetenschap’ en technologie. Als de woorden worden gecombineerd wordt het domotica, oftewel, woningtechnologie! De vraag die brandt op je tong is: “wat is domotica?”. Bij dit onderwerp gaat het over het automatiseren van processen en handelingen in je huis. Net een stapje verder dan de smart onderdelen dus. De aansturing kan via een smartphone of via een paneel in de muur. Op die manier kun je allerlei zaken instellen. Elke ochtend om half 8 een bad met warm water, je favoriete muziek wordt afgespeeld en de gordijnen gaan open? Dat wil natuurlijk iedereen. Middels domotica kan dat werkelijkheid worden. Domotica is ontwikkeld om ons leven gemakkelijker te maken en wordt daar steeds beter in. Alles valt aan te sturen. Van de verlichting en tempratuur van de kamers in je huis tot de sloten van ramen en deuren.  Maar er zijn nog veel vragen omtrent domotica. Het onderwerp is groeiende maar helaas nog geen gemeengoed geworden.

Smart home onderdelen

Zo’n 20% van de gevraagde consumenten hebben bij de koop van een woning enkele duizenden euro’s over voor het ‘smart’ maken van hun huis. Dit betekent een potentiële markt van 600 miljoen euro per jaar. Naast de installateurs betreden ook veel andere bedrijven deze markt. Domotica de achterliggende techniek achter smart homes en geautomatiseerde projecten. Onderdelen voor smarthomes zijn bijvoorbeeld: een slimme thermostaat die te bedienen is vanaf de smartphone, google assistent speakers, Hue lampen die je op elke gewenste verlichtingskleur en -stand kan zetten. Ook bestaan er slimme stekkers, slimme schakelaars, deuren en ramen openen op afstand, een slimme voerautomaat om huisdieren eten te geven. Voor heel veel zaken zijn er al automatische snufjes bekend. Via domotica worden de onderdelen gecombineerd en wordt er gezorgd dat ze met elkaar kunnen communiceren.

Met één klik op je telefoon alles in huis kunnen regelen, instellen en optimaliseren. Dat wil jij toch ook?

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl