Vaatwasser kopen hier moet je op letten!

Vaatwasser kopen: hier moet je op letten!


De vaatwasser heeft ons leven de laatste jaren enorm verrijkt. De tijd dat we na een lange dag uren stonden te zwoegen in de keuken om de vaat weg te werken is gelukkig voorbij. De meeste huishoudens beschikken nu over dit mooie apparaat. Een apparaat dat niet alleen heel gemakkelijk is, maar je ook nog eens enorm veel tijd bespaard. Als je eenmaal een geschikte vaatwasser in huis hebt staan, zal je hier jarenlang plezier van hebben. Natuurlijk komt er ook een tijd dat deze aan vervanging toe zal zijn. Maar weet jij eigenlijk wel waar je op moet letten als je een vaatwasser wilt kopen? Wij geven enkele handige tips!

Inbouw of vrijstaand?

Als je een vaatwasser gaat kopen, kan je kiezen tussen een inbouw- of vrijstaand-model. Over het algemeen geldt dat een vrijstaand model een stuk goedkoper is, omdat deze niet binnen een keuken verwerkt hoeft te worden. Dit geeft natuurlijk ook nadelen, want de vaatwasser staat vrij in de keuken en neemt daardoor meer ruimte in beslag dan een inbouw vaatwasser. Daarnaast lijkt de keuken hierdoor minder een geheel. Je kunt ook voor de tussenweg kiezen: een onderbouw model. Dit is een vaatwasser waarbij je, na verwijdering van het bovenblad, de machine onder het aanrecht kunt plaatsen. Hierbij geldt wel dat het aanrecht minimaal zestig centimeter diep is.

Inbouw of vrijstaand? Die keuze is natuurlijk aan jou. Sommige mensen vinden een vrijstaand model prima, terwijl anderen deze liever integreren in hun keuken. Voor de kwaliteit van de vaatwasser maakt het niets uit, wel voor de uitstraling van de keuken.

Energielabel

Een vaatwasser kopen doe je op de eerste plaats natuurlijk voor het gemak. Maar anno 2019 speelt ook een andere factor een belangrijke rol: het energielabel. We vinden het steeds belangrijker dat onze huishoudelijke apparaten zo energiezuinig mogelijk werken. Als we kijken naar de energiezuinigheid van een vaatwasser, kijken we naar zowel het water- als het stroomverbruik. Die gegevens worden allemaal verwerkt en uitgedrukt in een letter. Deze komt te staan op het energielabel. Hierbij is A (hoe meer plusjes, hoe beter) het zuinigst.

energielabel

Het energielabel is sinds 1999 verplicht voor grote huishoudelijke apparaten. Als je een tweedehands of oud model aanschaft, kan het dus voorkomen dat er geen energielabel aanwezig is. Dan kun je er echter wel van uitgaan dat de energiezuinigheid niet al te best meer is.

Geluidsniveau

Natuurlijk zal de vaatwasser ook wat geluid maken. Dat hoort er immers bij. Een volledig stille vaatwasser, wasmachine of wasdroger bestaat bijna niet. Dit betekent echter niet dat je met elk geluidsniveau akkoord moet gaan, want hier zitten ook heel veel variaties in. Hierbij maakt het natuurlijk ook verschil of je van een open of gesloten keuken geniet. Bij een open keuken kan het natuurlijk veel storender zijn als de vaatwasser veel geluid maakt dan als deze zich in een aparte ruimte bevindt. De fabrikanten zijn verplicht om het geluidsniveau in decibellen aan te geven. Gelukkig bedenken zij wel telkens manieren om dit geluid te beperken, waardoor de nieuwste generatie vaatwassers over een lager geluidsniveau dan 40 dB beschikt.

Hou er wel rekening mee dat fabrikanten vaak het geluidsniveau noteren als de vaatwasser onder het aanrecht wordt geplaatst. Als dit niet het geval is, kan dat zeker een aantal decibel schelen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl