Wat is een leefkeuken?


Een leefkeuken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Als je werkt in een speciaalzaak voor keukens ben je inmiddels vast en zeker gewend aan de statement: ‘wij willen een leefkeuken’. Voor de mensen die hier minder bekend mee zijn is het echter vaak een lastig begrip. Want wat wordt er eigenlijk mee bedoeld. Wat is een leefkeuken en wat maakt dit zo speciaal? En belangrijker nog: hoe creëer je eigenlijk een leefkeuken?

De leefkeuken is het hart van het huis

De leefkeuken wordt ook wel het hart van het huis genoemd. Hier komt alles samen! Het gebruik van afgesloten keukens is verleden tijd en dat is maar goed ook. Iedereen die wel eens kookt kan erover meepraten: urenlang sta je te prutsen met hete pannen en het snijden van diverse groentes en vervolgens kom je uitgeput de keuken uitzetten met een heerlijk maaltje. Nadat je dit opgepeuzeld hebt mag je weer terug de keuken in en beginnen aan de afwas. Als je pech hebt mag je dit ook nog eens met de hand doen. Klinkt best wel saai toch? Dat is het ook! En niet alleen saai, maar ook nog eens ontzettend onhandig. Want in die tijd dat jij in de keuken staat kunnen de kids de grootste rotzooi maken, heb je geen tijd om op de hond te letten en versta je niks van wat je partner zegt over zijn of haar werkdag. Dat is voorgoed verleden tijd met de leefkeuken. Een leefkeuken is op zijn minst open en beschikt vaak over een groot kookeiland om zo zoveel mogelijk contact te houden met de rest van het gezin. Daarnaast zorg je zo ook nog eens voor extra bergingsruimte en zeg nou zelf: dat is iets wat je altijd tekort komt in de keuken, toch?

Een leefkeuken in een kleine woning

De meeste mensen denken dat een leefkeuken alleen geschikt is voor een grote woning. Niks is echter minder waar. Ook in een kleine woning is het heel goed mogelijk om een leefkeuken te realiseren. Doordat de keuken een steeds belangrijkere rol in het Nederlandse gezin vervult, zien we dat dit ook steeds meer de functie van de woonkamer vervangt. Samenkomen met het hele gezin doe je nu gewoon in de leefkeuken. Hierdoor is het ook zeker niet gek als je de woonkamer iets kleiner maakt, zodat er voldoende ruimte is voor een mooie keuken. Zorg er hierbij wel voor dat je alles zo compact mogelijk houdt om elke centimeter optimaal te benutten. Zo kan je bijvoorbeeld ruimte besparen op de grote apparaten in de leefkeuken. Neem bijvoorbeeld een klein fornuis, een kleine vaatwasser en een kleine koelkast. Houd het enkel bij de essentiële apparaten die je dagelijks gebruikt. Heb je echt een vriezer nodig? Zorg dat je deze dan op een andere plek in huis plaatst, zodat je er incidenteel gebruik van kunt maken. De zolder is hier vaak geschikt voor, maar ook een schuur kan hier zich voor verlenen.

De voordelen van een leefkeuken

Er zijn immens veel voordelen te noemen als we spreken over een leefkeuken. Hierbij denken we niet alleen aan het sociale contact dat je kan blijven onderhouden met de rest van het gezin, maar ook het gebruiksgemak. Zo zien we in een leefkeuken vooral toepassingen die het koken een stuk plezieriger maken. Denk bijvoorbeeld aan technische oplossingen, zoals een quooker of elektrische lades. Ook zien we veel oplossingen voor ruimtegebrek, zoals uittrekbare pannenrekken en inschuifbare deuren. Niks is te gek bij een moderne leefkeuken.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl