Wat is een leefkeuken

Wat is een leefkeuken?


Een leefkeuken is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is niet zo gek. Voor veel mensen is de keuken de centrale plek in huis. De plek waar wordt gelachen, maar ook gehuild. Je bent er iedere dag om een gezonde en lekkere maaltijd klaar te maken. De plek waar het gezin dagelijks samenkomt. En de plek waar je vrienden en familie ontvangt. Toch is de term ‘leefkeuken’ voor veel mensen nog nieuw. Het is een lastig en abstract begrip. Wat is een leefkeuken dan precies? En misschien nog belangrijker: hoe creëer je een leefkeuken? Daarom vind je in dit artikel alle benodigde informatie over een leefkeuken. 

Wat is een leefkeuken?

Een leefkeuken is niet nieuw. Het is eigenlijk een woonkeuken, maar dan met een nieuwe naam. Een woonkeuken of leefkeuken klinkt vaak als een ruimte die groot genoeg moet zijn om erin te wonen en te koken. Dat is echter niet het geval. De leefkeuken kun je zien als een ruimte waarin de belangrijkste elementen uit jouw woonkamer en keuken zijn opgenomen en samenkomen. Hoe je de leefkeuken vervolgens inricht, is dan ook helemaal afhankelijk van wat jij en je gezin belangrijk vinden. Koken jullie graag uitgebreid? Eten jullie veel samen? Maken de kinderen graag huiswerk aan de eettafel? Ontvangen jullie er graag vrienden of familie? Wat vind jij het belangrijkste in huis? Je begrijpt: de definitie van een leefkeuken is dus erg breed en persoonlijk. 

Wat is een leefkeuken

De voordelen van een leefkeuken 

De leefkeuken is dus eigenlijk het hart van het huis. De plek waar alles samenkomt. De tijd van de afgesloten keuken is lang en breed voorbij en dat is maar goed ook. Als je ooit wel eens een etentje thuis hebt georganiseerd, weet je hoe ongezellig een gesloten keuken is. Urenlang ben je in de weer met hete pannen en het snijden van diverse groenten, waarna je eindelijk – enigszins gestrest – de keuken uitkomt en je gasten een heerlijke warme maaltijd voorschotelt. Op zich is daar niets mis mee. Het nadeel is alleen dat je in de tussentijd alle gespreksstof hebt gemist en achteraf geen idee hebt of het nou gezellig was of niet. Wanneer iedereen na een uurtje weer is uitgegeten, mag je met de lege borden weer terug de afgesloten keuken in, om te beginnen aan het nagerecht. Gezellig? Niet bepaald. Daarnaast heb vanuit de afgesloten keuken geen tijd om op de kids te letten, geen zicht op de hond en je verstaat niets van wat er aan tafel wordt besproken. 

Enfin, dat gedoe is dus voorgoed verleden tijd met de leefkeuken. De leefkeuken kent veel voordelen ten opzichte van een gesloten keuken. Allereerst is een leefkeuken per definitie een open keuken. Hierdoor vormt de leefkeuken het hart van het huis. Vaak beschikt een leefkeuken ook over een kookeiland, waardoor je tijdens het koken veel contact kunt maken met de mensen die je lief hebt. Je trekt tijdens het koken alvast een flesje wijn open terwijl jij met je gasten gemoedelijk rondom het eiland borrelt. Een ander voordeel van een leefkeuken met een kookeiland is de extra opslagruimte. En laten we daar nou altijd een gebrek aan hebben in de keuken. 

Verder heeft een leefkeuken veel voordelen voor het gebruiksgemak. In een leefkeuken wordt namelijk vaak gebruikgemaakt van moderne toepassingen die het koken een stuk aangenamer maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan innovatieve, technische oplossingen, zoals een Quooker (die handige heetwaterkraan) of elektrische lades. Ook zie je in een leefkeuken meestal veel innovatieve oplossingen voor ruimtegebrek, zoals uittrekbare pannenrekken en inschuifbare deuren. Niets is te gek bij een moderne leefkeuken, want de inrichting van een leefkeuken is tenslotte volledig afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. 

Hoe creëer je een leefkeuken?

Goed, de voordelen van een leefkeuken klinken aantrekkelijk en je ziet een eigen leefkeuken wel voor je. Waar begin je dan? 

Voordat je een leefkeuken bij jou thuis kunt realiseren, is het belangrijk om eerst goed naar de huidige ruimte te kijken. Hoe gebruik je deze ruimte? Onderzoek je eigen gedrag en gewoontes, zodat je de leefkeuken daar vervolgens op kan afstemmen. Ben je een georganiseerde kok of gebruik je liever het hele aanrecht? Breng je doordeweeks veel of weinig tijd door in de keuken? Waar lees je ‘s ochtends het liefst de krant? Vind je het fijn om de kinderen om je heen te hebben tijdens het koken of houd je die liever weg van kokend hete pannen? Wanneer je voor jezelf in kaart hebt gebracht wat jouw gewoontes zijn en/of die van je gezin, kun je een lijstje opstellen met de belangrijkste eisen en wensen voor jouw leefkeuken. 

Wat is een leefkeuken

Leefkeuken inspiratie

Wanneer je alle eisen en wensen voor jouw leefkeuken goed in kaart hebt gebracht, is het tijd om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Een leefkeuken is erg persoonlijk en er zijn dan ook veel soorten leefkeukens te vinden. Struin het internet af op zoek naar leefkeuken inspiratie. Welke kleuren vind je mooi? Welke toepassingen lijken je handig? Hoe kun je slim omgaan met de ruimte? Om je te voorzien van wat leefkeuken inspiratie, zetten we hier een aantal soorten leefkeukens op een rijtje. 

Een kleine leefkeuken

Hoewel je misschien denkt dat een leefkeuken alleen mogelijk is in een grote woning, is het tegendeel echter waar. Ook in een kleine woning kun je prima een leefkeuken realiseren. Omdat de keuken een steeds belangrijke rol speelt in het moderne huishouden, vervangt de keuken ook steeds meer de functie van de woonkamer. Deze twee ruimtes kun je dus goed samenbrengen. Samenkomen met het gezin doe je tegenwoordig gewoon in de leefkeuken. Dat de woonkamer hierdoor iets kleiner wordt, is dus eigenlijk helemaal niet zo erg. 

Om een leefkeuken in een kleine woning te realiseren, is het belangrijk om alles zo compact mogelijk te houden. Probeer elke centimeter optimaal te benutten. Om ruimte te besparen kun je bijvoorbeeld bezuinigen op de apparaten in de keuken. Gebruik je alle apparaten of staat er eentje te verstoffen? Kunnen sommige apparaten misschien gecombineerd worden in één apparaat? Zorg ervoor dat je alleen de essentiële apparaten in de keuken hebt staan. Bewaar dus alleen de apparaten die je dagelijks gebruikt. Heb je echt een vriezer nodig? Zo ja, kun je de vriezer misschien op een andere plek in huis plaatsen? De zolder is bijvoorbeeld een geschikte plek voor apparaten die je incidenteel gebruikt. Ook de schuur leent zich hier natuurlijk goed voor.

Blijf je alle apparaten gebruiken, maar kun je ze echt nergens kwijt? Kies dan indien nodig voor een compact fornuis, een kleinere vaatwasser of een kleinere koelkast. Hierdoor verlies je tijdens het ontwerp van jouw leefkeuken niet onnodig veel ruimte. 

Tot slot doe je er goed aan om de kleuren van een kleine leefkeuken licht te houden. Door veel wit te gebruiken, oogt de leefkeuken groter. Ook een hoekbank doet de ruimte groter lijken. Net als meubels op smalle pootjes of een ronde tafel. Door de ruimte slim in te richten, kun je dus ook in jouw kleine woning een ruimtelijke leefkeuken maken. 

Een bank in de leefkeuken

Een bank in de leefkeuken zorgt voor een knus gevoel. Om het beste van zowel de woonkamer als de keuken te combineren, kun je ervoor kiezen om een bank op te nemen in de leefkeuken. Dit hoeft niet de bank te zijn waar je op vrijdagavond onderuitzakt, maar eerder gewoon een knusse hoek om aan tafel te zitten. Vanaf de bank aan tafel werken zorgt voor een comfortabele, huiselijke setting. 

Een leefkeuken met eiland 

Een leefkeuken met een kookeiland wint tegenwoordig aan populariteit. In een kleine woning wordt dit misschien een uitdaging, maar als je de ruimte hebt, is een kookeiland een waardevolle toevoeging aan je leefkeuken. Een kookeiland heeft verschillende voordelen. Het biedt bijvoorbeeld extra werkruimte, extra opslagruimte, geeft veel sfeer en je kunt er met meerdere mensen omheen staan terwijl je de lekkerste maaltijden bereidt. 

Het nadeel van een kookeiland is echter dat het veel ruimte in beslag neemt. Daarnaast valt de rommel meer op, omdat een eiland open is. Ook moeten er voor de plaatsing van een kookeiland diverse leidingen worden verlegd, dus het is belangrijk om de plannen voor een kookeiland vooraf goed uit te denken. 

Een industriële leefkeuken 

Een industriële leefkeuken is de favoriet van veel mensen. Dat is goed te begrijpen. De industriële stijl is stoer, maar ook stijlvol. Hierdoor is het dus vaak een gulden middenweg voor gezinnen met uiteenlopende smaken. Daarnaast wordt er in een industriële keuken ook vaak gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout. Hout is namelijk goed te combineren met industriële materialen, zoals metaal. Tot slot kun je in een industriële leefkeuken goed los gaan met kamerplanten, want de kleur groen maakt het geheel helemaal af. 

Tips voor het realiseren van een leefkeuken

Tot slot volgen hier nog een aantal nuttige tips voor het realiseren van een eigen leefkeuken:

  • Vind je het lastig om tot een goed ontwerp te komen? Schakel dan een specialist in. Een keukenspecialist of interieurstylist kan op basis van jouw eisen en wensen een schets maken van jouw ideale leefkeuken. Het voordeel hiervan is dat een specialist veel kennis heeft over hoe je de ruimte zo efficiënt mogelijk indeelt. Tegelijkertijd zijn interieurstylisten natuurlijk goed in het creëren van een mooi en stijlvol geheel. 
  • De verlichting is misschien iets waar je niet snel aan denkt bij het ontwerpen van een leefkeuken. Toch is het een cruciaal onderdeel van de leefkeuken. Het gevoel van een ruimte valt of staat met de verlichting. Verlichting moet – zeker in een leefkeuken – niet alleen sfeer geven, maar ook praktisch zijn. Niets is zo vervelend als koken in een te donkere ruimte of borrelen onder tl-verlichting. Dimmers zijn daarom ideaal in een multifunctionele ruimte zoals de leefkeuken. 
  • Tot slot is het goed om de leefkeuken te ontwerpen met oog op de toekomst. Misschien is er een kinderwens? Of misschien verwacht je de komende jaren meer thuis te gaan werken? Dit zijn belangrijke vragen die invloed kunnen hebben op het ontwerp van jouw eigen leefkeuken. Bedenk daarom aan welke eisen en wensen jouw leefkeuken over vijf of tien jaar moet voldoen. Wel zo duurzaam. 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl