woonverzekering

Wat dekt een woonverzekering?


Als je de sleutel van een nieuwe woning in ontvangst neemt, kom je vaak direct voor veel keuzes te staan. Naast het regelen van je housewarming voor je vrienden, moet je je bijvoorbeeld ook gaan verdiepen in de materie van woonverzekeringen. Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden als je net in je nieuwe huis of appartement bent ingetrokken. Bij schade aan je woning door inbraak of brand heb je zo altijd iets om op terug te vallen. Een fijn idee, nietwaar? Toch is het voor veel mensen niet duidelijk wat een woonverzekering precies dekt. Welke vormen van schade kunnen geclaimd worden op je inboedelverzekering en welke niet? Op deze vragen geven we je graag antwoord.

woon verzekering

 

Dit wordt wél gedekt door de inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt alle spullen in huis die meegenomen kunnen worden bij een verhuizing. Hierbij geldt dat ze niet vast mogen zitten aan het huis. Meubels, gordijnen, sommige vloeren en waardevolle spullen worden dan ook vrijwel altijd gedekt door de verzekering. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om een gedeelte buitenshuis mee te verzekeren. Denk hierbij aan de tuinmeubelen of het tuingereedschap.

Wanneer mag je kosten claimen bij je verzekeraar?

Het is niet altijd mogelijk om de kosten te claimen bij je verzekeraar. Bij opzet of achterstallig onderhoud is de schade nooit gedekt. Als dit bij controle wordt ontdekt, kan je een hoge boete verwachten en worden alle kosten weer teruggeëist. Maar wanneer mag je kosten van gestolen of kapotte spullen wel claimen bij een verzekeraar? Bijvoorbeeld bij de onderstaande gebeurtenissen:

  • Bij schade door brand of inbraak
  • Beroving
  • Bij een storm van minimaal windkracht 7
  • Wateroverlast
  • Blikseminslag

inboedelverzekering geld

Dit wordt niet gedekt door de inboedelverzekering

Niet alles wordt gedekt door de inboedelverzekering. In veel gevallen gaat dit om schade aan spullen die aan het huis bevestigd zijn. Deze worden in de regel nooit gedekt. Ook als je iets om laat vallen of iets omstoot, wordt de schade niet altijd gedekt. Dit heeft voornamelijk te maken met de mate waarin je verzekerd bent. Je kunt hiervoor een allrisk verzekering afsluiten, zodat ook de ongevallen door eigen toedoen worden gedekt.

De vergoeding

Logischerwijs ga je er vanuit dat je met de vergoeding in staat bent om nieuwe spullen aan te schaffen. Dit is echter lang niet altijd het geval, wat vaak te maken heeft met de regels van de verzekeraar. In de meeste gevallen kiezen verzekeraars ervoor om de nieuwwaarde uit te keren. Ze bekijken echter wel wat het verschil is tussen de nieuwwaarde en dagwaarde van dat moment. Als de dagwaarde van de spullen veel lager ligt, is de kans groot dat zij slechts een gedeelte uitkeren. De regels hierover kun je teruglezen in je eigen polis.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een woonverzekering?

Alhoewel een woonverzekering niet verplicht is, kiezen de meeste mensen er toch voor om deze af te sluiten. Tegenwoordig is het aanbod aan verzekeraars ontzettend divers. Het kan dan ook lastig zijn om de juiste te vinden. Wij vertellen je waar je op moet letten bij het afsluiten van een woonverzekering. Zo wordt de zoektocht naar de juiste verzekeraar een stuk gemakkelijker:

  • Allereerst is het belangrijk om op de kosten van de woonverzekering te letten. De prijzen lopen per verzekeraar ontzettend uiteen. Een woonverzekering berekenen kan je helpen om de juiste keuze te maken.
  • Eigen risico: in sommige gevallen betaal je een gedeelte aan eigen risico bij ongevallen. Vaak valt de maandelijkse premie dan wel lager uit. Zo kun je de verzekering zo duur maken als je zelf wilt. Hoe minder risico je wilt nemen, hoe hoger je premie.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl