houten kozijn met glas

Welke soort hardhout voor jouw houten kozijnen?


Je hebt de keuze gemaakt voor houten kozijnen, maar er zijn tal van soorten hardhout die aangeboden worden door fabrikanten van kozijnen. Welke soorten hardhout zijn er precies, waar moet je op letten en voor welke houtsoort kies jij? In dit artikel geven wij meer toelichting over de verschillende soorten hardhout zodat jij een goede keuze kan maken!

Hardhout of zachthout?

Bij de term ‘hardhout’ denk je al snel dat dit gaat over de hardheid van het hout, maar dat is niet het geval. Als we spreken over hardhout dan doelen we op het hout van loofbomen ongeacht de soort. Zachthout wil zeggen dat het hout afkomstig is van naaldbomen.

Als het gaat om duurzaamheid bij hout en hoe bestand het bestand is tegen invloeden dan kijken we naar de duurzaamheidsklasse. Er zijn meerdere duurzaamheidsklassen en die lopen van 1 t/m 5. Hout met duurzaamheidsklasse 1 is er duurzaam en gaat lang mee. Hout met duurzaamheidsklasse 5 is niet duurzaam en gaat 5 jaar of minder mee.  Zie onderstaande tabel voor een overzicht:

duurzaamheidsklassen hout

 

Hardhouten soorten

Voor houten kozijnen worden verschillende soorten hardhout gebruikt. Hardhout trekt minder snel krom en is beter bestand tegen weersinvloeden zoals wind en regen. Er wordt veelal gekozen voor hout met een duurzaamheidsklasse tussen de 1 en 3. Wij behandelen de veel gebruikte houtsoorten op duurzaamheidsklasse en eigenschappen.

Merbau – Duurzaamheidsklasse 1-2

Merbau is een populaire hardhoutsoort in Nederland en wordt vaak gebruikt voor kozijnen. Merbau hout is oranjebruin van kleur tot soms zelfs donkerbruin. Merbau hout is vaak wat vettig en staat ook wel bekend om het ‘bloeden’. Als merbau in aanraking komt wat water of vocht en het is niet goed geseald of geprimerd, dan kunnen de inhoudsstoffen gaan uitlogen. Hierdoor kunnen rode vlekken ontstaan op elementen.

Meranti – Duurzaamheidsklasse 2-4

Meranti is een tropisch hardhout dat erg populair is als houtsoort voor kozijnen. Het materiaal heeft een iets lagere duurzaamheidsklasse in vergelijking met bijvoorbeeld merbau of meranti. Meranti is makkelijk te bewerken met de hand en machinaal.

Dit maakt het uitermate geschikt voor kozijnen, aangezien houten kozijnen geschilderd worden, is de lagere duurzaamheidsklasse niet erg omdat het hout beschermd wordt door de verf.

Afzelia – Duurzaamheidsklasse 1

Een soort hardhout die ook (voornamelijk) afkomstig is uit Afrika. Het hout is donkergeel tot roodbruin van kleur. Afzelia hout is erg sterk en stabiel, wat het erg geschikt maakt voor kozijnen. Het hout laat zich in vergelijking alleen wat moeilijker bewerken.

Mahonie – Duurzaamheidsklasse 2

Mahonie is een tropisch hardhout wat afkomstig is uit Afrika. De houtsoort is erg stabiel, heeft een hoge hardheid en vertoont relatief weinig kleurverschil. Deze eigenschappen maken het hout zeer geschikt voor kozijnen. Mahonie hout bevat minder nerven en houtporiën, wat resulteert in een gladder eindresultaat. Door het hout goed te onderhouden kan het erg lang meegaan, tot wel 75 jaar.

Onderzoek

Toelevering Online, leverancier van kozijnen, deed onderzoek naar de verschillende soorten hardhout voor kozijnen. Na veel soorten hardhout te hebben vergeleken kwamen zij tot de conclusie dat Sapoli Mahoniehout de beste optie is voor houten kozijnen obv de verschillende eigenschappen.

Je weet nu meer over de meest gebruikte soorten hardhout. Veel succes in jouw zoektocht naar houten kozijnen!

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl