Welke soorten dakramen zijn er

Welke soorten dakramen zijn er?


Wil je weten wat je allemaal kunt doen met een dakraam in je huis, dan moet je niet alleen letten op het materiaal, het merk en de grootte ervan. Je moet ook bedenken welk type dakraam je precies in je huis wilt laten plaatsen. Hier zijn de 5 populairste dakramen van vandaag!

Tuimelramen

Tuimelramen zijn eigenlijk een van de meest voorkomende soorten dakramen. Ze hebben een scharnier in het midden, zodat je ze helemaal tot 180 graden kunt openen. Deze ramen zijn super handig voor plekken waar frisse lucht belangrijk is, zoals op zolders of in badkamers. De bekendste voor dit soort ramen is de Velux dakraam. Je kunt deze makkelijk openen en sluiten, en ze hebben zelfs een handige ventilatieklep zodat de lucht kan circuleren zonder dat je het raam helemaal hoeft te openen.

Valramen

Valramen, ook wel uitzetramen genoemd, zijn ramen met scharnieren aan de bovenkant die naar buiten toe opengaan. Je kunt ze tot maximaal 45 graden naar buiten openen, en meestal bedien je ze vanaf de onderkant. Deze ramen zijn perfect voor ruimtes waar de ruimte beperkt is, zoals zolders met schuine plafonds. Een handig kenmerk van valramen is dat ze ook zijn voorzien van een ventilatiestrook, zodat je frisse lucht naar binnen kunt laten stromen zonder het raam volledig te hoeven openen.

Dakramen voor platte daken

Als je een huis hebt met een plat dak, dan zijn de dakramen die eerder zijn genoemd geen geschikte optie vanwege de vereiste helling van het dak. In zulke gevallen zijn dakkoepels een geweldige keuze. Dakkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, vormen en stijlen, en ze brengen een overvloed aan natuurlijk licht binnen in ruimtes zoals zolders. Het handige is dat je dakkoepels zelfs kunt uitrusten met elektrische componenten voor afstandsbediening, wat vooral handig kan zijn als je hoge plafonds hebt of als de ramen moeilijk bereikbaar zijn.

Balkonvenster

Een balkonvenster is echt iets bijzonders als je een uniek tintje aan je huis wilt toevoegen. Het is eigenlijk een dakraam dat uit twee delen bestaat: een deel dat naar buiten kan worden geopend als een raam en een ander deel dat verticaal omhoog kan worden geopend en als een soort balkonbalustrade fungeert. Dit geeft je het gevoel alsof je buiten bent, zelfs als je binnen bent. Je kunt beide delen van het raam openen, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant, om die heerlijke frisse lucht binnen te laten stromen.

Uitstapdakraam

Uitstapdakramen zijn echt handig als je gemakkelijke en veilige toegang tot je dak wilt hebben. Je kunt ze installeren op zowel platte als hellende daken. Het mooie van deze ramen is dat ze zijdelings tot wel 90 graden kunnen worden geopend. Bovendien zijn ze uitgerust met een gasveermechanisme om te voorkomen dat ze onverwachts dichtvallen. Het handvat kan worden geplaatst aan de linker- of rechterkant, afhankelijk van wat voor jou het handigst is. Welke van bovenstaande dakramen passen bij jou?

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl