Hoera! Een nieuw huis. Maar hoe richt ik het in?
Verhuizen is een enerverende bezigheid. Je mag een nieuwe woning betrekken en die mag je helemaal naar eigen smaak inrichten. Gewoon doen wat jij mooi vind. Klinkt goed toch? Alleen waar begin je? Een vierkante meter woonruimte is tegenwoordig schreeuwend duur en je wil iedere meter natuurlijk wel zo efficiënt mogelijk benutten. Hoe doe je dat? Natuurlijk is geen enkel huis hetzelfde, anders bestond er wel een soort van perfecte plattegrond. Het grootste deel zal dus echt van jouw eigen creativiteit afhangen. Echter zien wij als verhuizers van Budget Verhuisservice wel verschillende dingen die goed werken en minder goed werken. Daarom delen we in dit blog een aantal principes die we bij veel huizen terug zien komen.
Begin bij je grootste meubels
Wanneer je je nieuwe inrichting gaat uittekenen is het vaak handig om bij de grootste onderdelen te beginnen. Deze nemen de meeste ruimte in en zijn daarom het lastigst in te passen op een later moment. Daarom is het logisch om deze altijd als eerste in het ontwerp op te nemen. Daarnaast wil je veel meubels tegen de zijkant plaatsen. Bij kasten is dat natuurlijk hartstikke logisch. Die hebben een lelijke achterkant, dus die plaats je tegen een wand. Maar ook andere meubels kun je vaak beter in een hoek of tegen een kant zetten. Zo hoef je geen meter ruimte vrij te houden om ergens omheen te lopen en kun je die ruimte weer voor meer spulletjes gebruiken. Ook wanneer je rare onhandige hoekjes hebt is het vaak handig om daar een kast of een ander meubelstuk te plaatsen dat er goed in past. Zo verspil je de minste woonruimte
Denk aan de lichtinval
Licht is een belangrijk iets. Iedereen heeft licht nodig. Licht om wakker van te worden. Zodat we weten dat het dag is. Maar ook wanneer de zon weg is, hebben we licht nodig. Probeer daarom ook al een soort lichtplan te maken. Kijk waar de aansluitingen voor plafondlampen in iedere ruimte zitten en schat alvast in welke plekken je wil aanlichten. Zo kun je alvast inventariseren welke lampen je gaat gebruiken en kun je alvast nieuwe lampen gaan uitzoeken. Wel is het verstandig om een beetje te experimenteren met lampen. Zo weet je hoeveel watt lichtbronnen je nodig hebt.
Verder is het verstandig om bij de slaapkamer alvast te gaan kijken naar de natuurlijke lichtinval en je raamsverduistering. Hoe donker wil je je kamer hebben? Zijn er rolluiken aanwezig of moet je nog verduisterende gordijnen kopen? Wil je wakker worden met een zonnestraaltje in je gezicht of moet het juist ten allen tijde zo duister mogelijk zijn? Hier kun je alvast rekening mee houden
Heb je voldoende stopcontacten?
Tegenwoordig kan vanalles draadloos. TV gaat via de Chromecast. Internet gaat via WiFi en je muziek stuur je aan met Bluetooth. Het enige wat nog niet draadloos is is je stroomtoevoer. Hier moet je dus rekening mee houden met je inrichting. Heb je voldoende stopcontacten? Heb je ze op de juiste plekken? Zo nee, dan kun je van tevoren een elektricien inschakelen omdat je meer stopcontacten wil of je lost het op met een paar stekkerdozen. Hoe dan ook is de hoeveelheid stroompunten tegenwoordig vaak te klein. Vroeger waren er immers lang niet zoveel elektrische apparaten. Houd hier dus rekening mee.
Visualiseer waar je zult lopen
De meubels intekenen op een ruitjesvel is één ding. Het voordeel van meubels is dat ze daar staan en niet van hun plek af komen. Het probleem is echter dat de bewoners dat niet doen. Die lopen vaak overal door het huis heen. Denk dus na over waar je vaak komt in welke ruimte. Probeer belangrijke, veelgebruikte meubels een beetje vrij te houden. Het kan al helpen door ook het zwaai gebied van deuren, maar ook van lades en kastdeurtjes in te tekenen. Zo kan alles open en staat niets elkaar in de weg. Probeer je verder een beetje in te denken waar je vaak zult lopen. Zit er bijvoorbeeld niet toevallig een hoek van de tafel in die looplijn? Waarschijnlijk ga je er duizenden keren lopen, waardoor de kans groot wordt dat je er wel een keertje tegenaan loopt. Door meteen alles slim in te delen kun je dit soort statistische onvermijdelijkheden voorkomen.
Laat je niet teveel beperken in je artistieke vrijheid
We hebben in dit blog slechts een paar basisprincipes uitgelegd. Houd vooral rekening met de zaken die gegeven zijn zoals muren, aansluitingen en buitenramen. Daarbuiten kan en mag alles in principe. Denk dus niet teveel in beperkingen, maar in mogelijkheden. Is een meubelstuk dat je boven wil plaatsen te groot voor het trappengat? Dan kun je toch gewoon een verhuislift huren? Bedenk je vooral dat het jouw huis is, dus jij maakt de regels. Jij moet er immers wonen.
Comments are closed here.