Zelf klussen in huis

Zelf klussen in huis: welk plaatmateriaal het meest geschikt?


Veel mensen besluiten tegenwoordig om zelf te klussen in huis. Ook voor het maken van meubels draaien we onze hand niet meer om. Bij veel klussen is het echter noodzakelijk om plaatmateriaal te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld nodig om grote oppervlaktes snel weg te werken. Dit klinkt helaas eenvoudiger dan het is. Alhoewel de klus niet al te moeilijk is, zien we wel dat de keuze voor het plaatmateriaal des te lastiger is.

Hoe weet je immers welk plaatmateriaal het meest geschikt is? Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel verschillende keuzes. Hierbij moet je voornamelijk letten op de vorm, omstandigheden en natuurlijk je eigen smaak. Alleen dan weet je welk materiaal geschikt is voor jouw klus. Kan je wel wat hulp gebruiken? Wij zetten de meest gebruikte plaatmaterialen en de daarbij horende voordelen voor jou op een rijtje.

Gipsplaten

Gipsplaten worden het meest gebruikt voor klussen binnenshuis. Het maken van scheidingswanden, plafonds of voorzetwanden; het kan allemaal met gipsplaten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Hierbij is de maat die je nodig hebt natuurlijk afhankelijk van de klus. Zo zijn gipsplaten voor het plafond in de maten 120×60 veel praktischer, terwijl je bij een scheidingswand eerder naar 260×120 op zoek moet gaan. Gipsplaten zijn universeel inzetbaar, daarom beschikken ze ook over meerdere kwaliteiten en talloze voordelen:

  • Sommige gipsplaten zijn vochtwerend. Hierdoor kunnen deze gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken of een schuur of garage. De vochtwerende gipsplaten zijn te herkennen aan hun groene kleur.
  • Ook kun je kiezen voor brandwerende Deze zijn bijvoorbeeld geschikt op plaatsen waar het brandgevaar het grootst is of waarbij je de veiligheid van de woning kunt vergroten, denk bijvoorbeeld aan de traphal.
  • Wanneer er zwaardere eisen aan de gipsplaten wordt gesteld, kan je ook kiezen voor gipsplaten die zijn verstevigd en daardoor schokbestendig Ideaal in openbare gebouwen!
  • Hoge geluidsisolatie

Gipsplaten

 

Multiplex

We spreken van multiplex platen als deze over verschillende lagen hout beschikt. Deze verschillende houtlagen worden op elkaar gelijmd, zodat er één stevig geheel ontstaat. Voor de binnen afwerking kan voor triplex gekozen worden (drie verschillende soorten hout). Als je écht stevige constructies wilt bouwen is multiplex beter geschikt. Multiplex kent veel voordelen. Wij zetten ze op een rijtje:

  • Het is veel sterker dan traditioneel massief hout. Daardoor kunnen betere constructies worden gebouwd en kan multiplex bijvoorbeeld ook ingezet worden voor het maken van een tuinhuis of tuinmeubelen.
  • Multiplex is in enorm veel verschillende afmetingen Zo is er altijd wel een plaat die geschikt is voor jouw klus.
  • Multiplex ‘werkt’ minder dan massief hout. Hierdoor blijft het langer mooi!

multiplex

MDF

MDF wordt voornamelijk gebruikt als afwerkingsmateriaal. Zo kan dit materiaal worden gebruikt voor het maken van speelgoed, kasten, wanden, plinten of het afwerken van deuren. Hiermee is MDF zeer veelzijdig, want deze kan dus ook als constructiemateriaal worden ingezet. De voordelen van MDF zetten wij hieronder op een rij:

  • Is zeer gemakkelijk te bewerken. Hierdoor is het een zeer populair materiaal voor doe-het-zelvers en meubelmakers.
  • Slijtvast
  • Kan in complexe vormen worden gezaagd. De snijranden zien er altijd netjes uit!

MDF


You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl