vlonder maken

Zelf een vlonder maken, hoe doe je dat?


Veel mensen willen graag een mooi terras in hun tuin. Maar vaak is dat een heel gedoe; er komt een klusjesman of 10 bij kijken, het is duur en je kunt een tijd niet in de tuin komen. Gelukkig kun je het ook gemakkelijk zelf doen! Dan bepaal jij de kosten, de tijd die je er aan besteed en kun je gewoon in de tuin komen. Wees zelf de klusjesman!

Vooraf

Bedenk als eerst hoe groot je de vlonder precies wilt hebben. Hierbij kun je eventueel een bouwtekening maken. Wees precies in de afmetingen. Bij een terras met een tafel en stoelen en een ligbedje moet je al gauw denken aan een vlonder van 4 bij 5 meter.

Je hebt om een vlonder aan te leggen in ieder geval een uitzettouw, grondboor, paalhamer, houtzaag, boormachine, accuboormachine, slotbout en schroefboren, ratelaar en stanleymes nodig.

Bereken goed hoeveel planken je nodig hebt, zodat je later miet nog bij hoeft te bestellen. Doe dit aan de hand van de afmetingen van de toekomstige vlonder. De ruimte tussen de vlonderplanken is 8 tot 15 milimeter, afhankelijk van het soort hout.

Stap 1: De fundering

De palenfundering van een vlonder moet ongeveer 60 tot 75 cm diep zijn. Tussen alle palen moet 40 tot 50 cm ruimte zitten. Kijk goed naar de ondergrond, als deze zwak is moeten de palen diep in de grond geslagen worden. Leg over de palen heen een worteldoek. Daarna kunnen de liggers of dwarsbalken gemonteerd worden aan de zijkanten van de Palestijnen.

Stap 2: De planken monteren

Nu kunnen de vlonderplanken vastgeschroefd worden op de fundering. Schroef de schroeven niet te diep in het hout: hierdoor bestaat de kans dat de schroefdoppen kunnen afbreken. Plaats de houten balken 2cm van de eventuele muren af, zodat de vlonder kan ‘ademen’.

Stap 3: De afwerking

Veeg of zuig de vlonder goed schoon, zodat er geen splinters kunnen achterblijven. Zaag eventuele laaglighers of uitstekende planken pas op het laatst af. Voor een goede, evenwichtige verkleuring is het verstandig om de eerste paar dagen nog geen grote meubelen op de vlonderplanken te plaatsen.

You may also like

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl