Zo belangrijk zijn geuren in huis!


Je komt een woning binnen en plotseling overvalt je een gevoel van warmte. De geur die je ruikt doet je denken aan een fijne gebeurtenis, een bepaalde plek of een specifiek persoon. Geuren kunnen een ruimte maken of breken. Ze zijn allesbepalend voor de wijze waarop we een ruimte benaderen en zelfs voor ons algehele gevoel van welzijn. Zogenaamde geurpsychologen wijzen er al jaren op dat het stijlen van je huis door middel van geur ontzettend effectief kan zijn. Toch is dit iets wat veel mensen vergeten. In dit artikel vertellen we hoe je dit wel moet aanpakken.

Waarom lijkt de geur te verdwijnen na binnenkomst?

De meeste mensen vinden het zonde van hun geld om dure geurkaarsen en diffusers aan te schaffen wanneer je deze toch niet meer ruikt na binnenkomst. Hier zit inderdaad een kern van waarheid in. Zodra je een tijdje in dezelfde ruimte verblijft zal je neus gewend raken aan de geur. Die neusblindheid is natuurlijk hartstikke jammer. Toch hoeft dit niet te betekenen dat die heerlijke geurkaarsen van het bekende merk zusss ook daadwerkelijk zonde van het geld zijn. Dit moeten we even uitleggen.

Een mooie woning vinden en deze geheel naar eigen wens stylen is leuk. Dit zorgt er echter niet voor dat je direct het gevoel van ‘thuiskomen’ ervaart. Soms duurt het een hele tijd voordat je je echt op je plaats voelt in huis. Hierbij is de binnenkomst van essentieel belang. Want hoe kan je je welkom voelen in huis als het gevoel daar al niet aanwezig is? En laat dit nou net het moment zijn waarop de geurkaarsen wel jouw gevoelige neus bereiken. Bij het ruiken van die ene speciale geur, waan je jezelf gelijk helemaal thuis.

Prettige sfeer

Er zijn van die geuren die je altijd bij zullen blijven. Bijvoorbeeld het doorlopen van de koffie bij je grootmoeder. De sigaren van je vader. Dit zijn geuren die heel opvallend zijn en daardoor diep in de hersenen door zullen dringen. Wanneer je opnieuw deze geuren ruikt, word je direct teruggebracht naar die tijd en die herinnering. Zo voelen veel mensen zich een stuk prettiger wanneer ze de typische geur van koffie ruiken. Het gevoel van ‘gezelligheid’ overheerst. Bijzonder wat geuren kunnen doen, nietwaar?

Toch adviseren interieurstylisten om het wat milder aan te pakken. Sterke geuren dringen dan wel diep tot ons door, maar het zorgt er ook voor dat er een te overheersende geur in huis aanwezig is. De hele dag de koffie laten lopen is dan ook geen goed idee. Kies liever voor een subtiele geur, waar je je bijna niet bewust van bent. Zodra je je niet bewust bent van de geur, ga je op gevoelsniveau reageren. Dit betekent dat je de sfeer in huis al snel als prettig zal omschrijven. Zonder dat je echt kan vertellen waarom je dit zo vindt.

Geur is nodig om actie te kunnen ondernemen

Maar weet je eigenlijk waarom we bepaalde geuren zo sterk ruiken en andere geuren verdwijnen wanneer je deze een tijdje hebt geroken? Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het reukorgaan bedoeld is om de mens veilig te houden. Wanneer je niet goed kan ruiken, kan je ook geen gas of brand tijdig signaleren. Er gebeurt bij het ruiken van een bepaalde geur iets bijzonders in je hersenen. Je brein probeert de geur te identificeren en bekijkt of deze wel of niet gevaarlijk is. De niet- gevaarlijke geuren verdwijnen langzaam en de potentiële gevaarlijke geuren blijven duidelijk. Geur is nodig om actie te kunnen ondernemen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl