Zonnepanelen kopen financieel aantrekkelijk?

Zonnepanelen kopen: financieel aantrekkelijk?


Zonnepanelen zijn al heel wat jaren ontzettend populair. De afgelopen jaren is de vraag naar zonnepanelen echter explosief toegenomen. Dat is zeker niet zonder reden, want zonnepanelen hebben vandaag de dag ontzettend veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, de zonnepanelen kosten zijn namelijk niet mis. Je bent al gauw een paar duizend euro kwijt om je dak vol panelen te leggen. Wat staat hier dan tegenover wat het financieel gezien zo aantrekkelijk maakt? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel.

Hoog rendement

Eén van de grootste voordelen van zonnepanelen is dat ze over een zeer hoog rendement beschikken ten opzichte van sparen. Wanneer je een relatief volle spaarrekening hebt, dan heb je hier tegenwoordig vrij weinig aan. Vroeger ontving je over dit bedrag een groot percentage rente, waardoor het zeer interessant werd gemaakt om te sparen. Inmiddels zijn de rentes echter historisch laag. Hierdoor loop je veel rendement mis, zeker wanneer het spaargeld voor een langere tijd op de rekening blijft staan.

Daarom is het verstandiger om eventueel investeringen te doen. En hoe fijn is het dan om over een beetje zekerheid te beschikken? Je kunt natuurlijk voor aandelen kiezen, maar hier zit altijd wel enige vorm van risico aan. Bij het plaatsen van zonnepanelen weet je zeker dat dit uiteindelijk een leuk spaarcentje oplevert.

Zonnepanelen werken tegenwoordig steeds efficiënter. Hierdoor is de terugverdientijd korter en de levensduur langer geworden. Kortom: binnen 6 tot 8 jaar heb je de zonnepanelen terugverdiend en vervolgens geniet je van een groot financieel voordeel. Handig om alvast te sparen voor je komende pensioen, een vakantie of een verbouwing in huis.

plaatsen van zonnepanelen

Subsidies

Vroeger werden er veel subsidies gegeven wanneer men voor zonnepanelen koos. De afgelopen jaren is er echter een stop gezet op landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit betekent echter niet dat het hierdoor minder aantrekkelijk is geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Veel gemeentes maken namelijk gebruik van persoonlijke subsidies die ze verstrekken wanneer je de duurzaamheid van je woning verhoogt. Daarnaast is het nog altijd mogelijk om de btw van de zonnepanelen af te trekken. Hierdoor profiteer je alsnog van enkele fiscale voordelen.

Geen last van fluctuerende energieprijzen

Als er iets is wat de afgelopen jaren duidelijk is geworden, dan is het wel dat er niets zo onzeker is als de Nederlandse energieprijzen. De prijzen fluctueren enorm sterk. Hierdoor kun je het ene jaar denken dat je lekker goedkoop uit bent en betaal je het volgende jaar ineens tientallen euro’s extra. En dat terwijl je energieverbruik hetzelfde is gebleven. Dit komt voornamelijk doordat er meer vraag naar energie is dan ons land kan leveren. Daarom probeert de overheid mensen ook te stimuleren om zelfvoorzienend te gaan leven en bijvoorbeeld gebruik te maken van zonne-energie. Dat is goed voor het milieu en zal tegelijkertijd ook de toekomst worden.

Dit levert jou ook een groot financieel voordeel op, want zo leef je grotendeels zelfvoorzienend en ben je dus minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen. Hierdoor kun je ieder jaar weer meer besparen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl