Lening afsluiten voor het financieren van een verbouwing


We komen allemaal wel eens voor een situatie te staan, waarbij een verbouwing noodzakelijk is. Je keuken is bijvoorbeeld enorm verouderd, waardoor koken elke avond weer een immense opgave is. Of de isolatie van je woning laat te wensen over, waardoor je energierekening de pan uit rijst. Ook speelt ruimtegebrek vaak een grote rol. Je woont heerlijk, maar je groeiende gezin past vrijwel niet meer in de huidige woonomgeving. Verhuizen is vaak niet wenselijk en verbouwen is dikwijls de enige oplossing. Ondanks dat we ons allemaal eens kunnen vinden in bovenstaande situaties, is het financieren van zo’n verbouwing vaak een heel ander verhaal. Niet iedereen heeft elke maand voldoende financiële ruimte om te sparen, hierdoor kan de spaarrekening niet toereikend zijn voor de grootte van de verbouwing. Wat doe je dan? Wacht je op betere tijden, terwijl de wooncomfort achteruit blijft gaan, of ga je geld lenen voor verbouwing?

geld lenen bank

Is het afsluiten van een lening een goed idee?

Het ligt niet in ons aard om geld van anderen te lenen. We leren al heel vroeg dat dit meestal niet zo slim is. Geld lenen kost geld, dat is de realiteit. Mooier kunnen we het echt niet maken. Toch is het in sommige gevallen helemaal niet gek of onverstandig om geld te lenen. Zeker niet als je eigen comfort er onder te lijden heeft. Een onafgemaakte woning, ruimtegebrek of onbewoonbare ruimtes? Dat vraagt om een oplossing op korte termijn. Daar kan je geen maanden of jaren meer mee wachten, dat zal enkel het geluksgevoel beïnvloeden. Schort het echt nog aan financiële ruimte? Dan is het afsluiten van een lening zeker een goed idee. In de meeste gevallen creëer je waardevermeerdering met de verbouwing van een woning. Hierdoor zal je uiteindelijk de lening vanzelf terugverdienen, waardoor het je op langer termijn helemaal niet zoveel extra kost. Blijf echter wel in gedachte houden dat je op korte termijn maandelijks minder te besteden hebt. Is deze ruimte er niet? Dan is het verstandig om jezelf af te vragen welke opties er nog meer zijn voor het verhogen van het wooncomfort.

contract geld lenen

Stel een begroting op

Als je kiest om te gaan lenen voor de verbouwing, is het belangrijk dat je weet hoe hoog de lening gaat worden. Hoe hoger het bedrag, hoe meer rente je zal moeten betalen en hoe langer het termijn vaak is. Wij raden aan om zoveel mogelijk spaargeld te investeren en het resterende bedrag bij te lenen. Zo voorkom je onnodige kosten. Laat een offerte opstellen door een ervaren aannemer en bekijk hoeveel de verbouwing je precies gaat kosten. Laat hem hierbij ook eventuele onvoorziene uitgaven meenemen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wil je meer weten over de kosten van en specifieke verbouwing? Raadpleeg dan Nibud, zij kunnen een redelijke inschatting maken van de verwachte kosten. Zodra je op een totaalbedrag bent gekomen, is het belangrijk dat je hier nog ongeveer 5% tot 10% bij op telt. Zo heb je ook eventuele extra kosten gedekt.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl