energie besparen

Besparen op stroom doe je zo!


Het stroomverbruik bepaalt voor een groot gedeelte de energierekening. Voor de meeste mensen is de energierekening, op de hypotheek- of huurlasten na, de grootste kostenpost. Als je elk jaar weer verrast wordt met een tegenvallend stroomverbruik, is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Besparen op stroom is iets waar weinig mensen ‘zin’ in hebben. Ze hebben al gauw het idee dat dit betekent dat ze direct in de kou moeten zitten of geen warme douches meer mogen nemen. Dat besparen op stroom heel veel werk is. Niet is echter minder waar! Door een paar simpele veranderingen in jouw huishouden aan te brengen, is het helemaal niet moeilijk om extra stroom te besparen. In dit artikel geven we een paar handige tips, lees je mee?

besparen op stroom

Vergelijk energieleveranciers

Als je er, voor jou idee, eigenlijk al alles aan doet om energie te besparen én je alsnog elk jaar schrikt van de rekening, is het verstandig om de vergelijkingscheck te doen. Hiervoor gebruik je een online vergelijkingstool, die jou in één opslag laat zien waar je het goedkoopste uit bent. Het is echter wel belangrijk om dit zelf nog eens te controleren. Een machine zoekt enkel de goedkoopste op dat moment en die resultaten kunnen beïnvloed worden door speciale acties of reclames. Acties waarbij de klein gedrukte letters soms wat nadelig kunnen zijn. Blijf dus zelf helder en controleer alles voordat je een besluit maakt.

Schaf energiezuinige apparaten

Er zijn heel veel mensen in Nederland die hun apparaten enkel vervangen als ze ook daadwerkelijk stuk zijn gegaan. Het probleem is echter dat grote apparaten, zoals de wasmachine, wasdroger, koelkast en vriezer, enorme stroomvreters zijn en je juist kunt besparen door de verouderde varianten te vervangen. De techniek staat immers niet stil. De apparaten worden zuiniger en hier moet je mee meegaan om dit in jouw huis door te voeren. Aangeraden wordt om maximaal 5 jaar tussen de nieuwe aankoop te laten zitten. In die 5 jaar is de techniek vaak zo veranderd, dat je op langer termijn goedkoper uit bent als je een verouderd apparaat vervangt voor een energiezuinig apparaat. Laat je in de winkel goed adviseren over de voor- en nadelen van een apparaat en check het milieulabel om zeker te zijn van de energiezuinige kwaliteiten.

Let op het sluipverbruik in huis

De meeste mensen weten niet waar hun torenhoge stroomverbruik eigenlijk vandaan komt. We kijken al snel naar de grote dingen, maar de kleine dingen kunnen ook invloed hebben op de hoogte van het stroomverbruik. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Het verbruik waar we eigenlijk niet bij stilstaan, maar wat wel van grote invloed is op de energierekening. Een televisie of computer op stand-by zetten is daar bijvoorbeeld één van. Het apparaat blijft zo stroom vragen, ondanks dat het lijkt alsof deze uit staat. Beter is om het apparaat helemaal uit te schakelen en het liefst ook nog eens de stekker uit het stopcontact te halen. Als een apparaat verbonden is met het stopcontact, zal deze kleine hoeveelheden stroom vragen. Dit is ook vaak het geval bij opladers die dagenlang verbonden zijn met het stopcontact. Je kunt dit voorkomen door altijd de stekkers uit het stopcontact te halen of een speciaal beveiligde stekkerdoos te kopen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl