Bestaande gebouwen transformeren tot woningen

Bestaande gebouwen transformeren tot woningen: dé oplossing voor de huizenmarkt


Er is anno 2021 enorm veel druk op de huizenmarkt. We zijn een dichtbevolkt landje geworden. Toch blijven we groeien. Helaas is de ruimte in ons land slechts beperkt. Dit betekent dus ook dat er innovatieve oplossingen moeten worden gevonden voor het ruimteprobleem. Dat is nodig om iedereen een eigen woonruimte te bieden. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel verschillende innovatieve ideëen geopperd om dit probleem op te lossen. Zo gebeurt het transformeren van bestaande leegstaande gebouwen tot woning al heel wat jaren door heel Nederland.

Bestaande gebouwen transformeren tot woningen, met gebruik van het duurzame en modulaire bouwsysteem van Respace, is misschien wel dé oplossing voor de toenemende druk op de huizenmarkt. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? En hoe denkt de overheid over het kiezen voor herbestemming van bestaande gebouwen?

Enorm veel leegstand in Nederland

Dit klinkt eigenlijk erg tegenstrijdig. Aan de ene kant is er krapte op de huizenmarkt. Aan de andere kant is er ook nog steeds enorm veel leegstand in Nederland. Er wordt dus geen optimaal gebruik gemaakt van de ruimte die we wél al tot onze beschikking hebben. Vaak komt dit door dilemma’s tussen overheidsinstanties en ontwikkelaars. Men wil niet zomaar industrieel en religieus erfgoed voor andere doeleinden inzetten. Enkel wanneer dit ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde is.

Enorm veel leegstand in Nederland

Door het unieke bouwsysteem van Respace hoeft dit echter geen probleem te zijn. Leegstaande gebouwen die door de waarde die ze als bijvoorbeeld hebben bij voorkeur niet afgebroken worden, kunnen zij met behulp van een innovatief bouwsysteem juist behouden. Vaak wordt de buitenkant van het gebouw wel iets gerestaureerd en geïsoleerd, maar verder blijven de karakteristieke eigenschappen bestaan. Hierdoor geniet men van een zeer bijzondere woning en blijven de cultuur-historische eigenschappen zichtbaar.

Voordelen transformatie vastgoed

Maar waarom is vastgoed transformatie wenselijk?

Allereerst is er sprake van een financieel voordeel voor verschillende partijen. Soms kiezen gemeentes ervoor om bestaande gebouwen te slopen en nieuwe woningen te bouwen. Dit kost echter veel tijd en is vaak ook stukken duurder dan wanneer een bestaand gebouw getransformeerd wordt tot woning(en). Bovendien blijft zo ook de karakteristieke uitstraling van het gebouw bestaan.

Daarnaast leveren leegstaande gebouwen niets op. Ze dalen enkel in waarde en ze moeten onderhouden worden door de gemeente. Door het gebouw te transformeren tot woning, zal het onderhoud straks door de bewoners worden gedaan én neemt de waarde van het gebouw weer toe.

Bovendien steunt de overheid transformatie van vastgoed. Dit levert talloze fiscale voordelen op.

Hoe lang duurt een dergelijk project?

De bouw van nieuwe woningen duurt vaak heel lang. Meestal ben je toch echt wel 5 jaar verder vanaf het plannen totdat de potentiële bewoners eindelijk hun intrede kunnen doen. Afhankelijk van de grootte van een transformatie project, kan dit echter al worden afgerond binnen één tot twee jaar. Soms zelfs nog sneller bij relatief kleine gebouwen. Hierdoor bespaart men dus heel veel tijd en kan er snel meer woonruimte worden gerealiseerd. Iets wat de druk op de huizenmarkt zeker zal verminderen.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl