waterstofsulfide huis

Het gevaar van waterstofsulfide in huis


Waterstofsulfide behoort tot de meest giftige gassen die in huis kunnen voorkomen. Jaarlijks raken er tientallen mensen ziek of overlijden zelfs door de gevolgen van waterstofsulfide in huis. Maar wat bedoelen we eigenlijk met deze specifieke stof? Waar herken je hem aan? En wat is nu precies het gevaar van waterstofsulfide in huis? Dat en nog veel meer lees je in dit artikel.

Wat is waterstofsulfide precies?

Waterstofsulfide is een naam die bij weinig mensen een belletje doet rinkelen. Als we spreken over zwavelwaterstof zullen meer mensen herkennend knikken. Dit heeft veel te maken met de geur die uitgescheiden wordt door deze stof. Deze is zeer typerend en wordt vaak vergeleken met zwavel. In de volksmond is de term zwavelwaterstof dan ook gen onbekende. Deze typische geur wordt veroorzaakt door een rottingsproces van stoffen. Denk hierbij aan het rottingsproces van dood ongedierte of eiwitten die cysteïne of methionine bevatten. Waterstofsulfide komt voornamelijk voor in darmgassen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat HS2 voornamelijk door rioleringen en afvalwatersystemen de woning betreden.

Waterstofsulfide

Zo herken je waterstofsulfide

Waterstofsulfide is gemakkelijk te herkennen dankzij de penetrante geur die nog het meest te vergelijken is met de lucht van rottende eieren. De geur is dan ook niet gemakkelijk uit te bannen. Hierdoor zal je denken dat het vinden van HS2 niet moeilijk moet zijn. Toch speelt er iets geks mee. Waterstofsulfide is namelijk enkel te ruiken bij zeer lage concentraties. Hoe hoger de concentratie van de lucht, des te slechter waterstofsulfide gevonden kan worden. Dit fenomeen ontstaat doordat het reukorgaan verlamt raakt bij zeer hoge concentraties. Hierdoor is het moeilijker om een vreemde geur te detecteren. HS2 in lage concentraties is nog niet zo gevaarlijk. Als dit hoge concentraties bereikt is het echter levensgevaarlijk om deze stof in huis te hebben. Juist op dat moment slaat het reukorgaan stil. Dit is dan ook de voornaamste reden dat waterstofsulfide ook wel een sluipmoordenaar wordt genoemd. Het risico is het grootst als je de geur niet meer kunt ruiken.

herkennen waterstofsulfide

De gevaren van HS2

We spraken al even over de gevaren van waterstofsulfide, maar wat houden deze nu precies in voor de lichamelijke gezondheid van de bewoners? Als je wordt blootgesteld aan hoge concentraties van HS2, kunnen de gezondheidsrisico’s enorm zijn. Bij hoge concentraties is het zelfs mogelijk dat mensen en dieren overlijden. Bij kleine concentraties zijn de gevolgen iets minder groot, desalniettemin is het wel belangrijk om deze direct aan te pakken. Denk aan symptomen zoals irritaties aan de ogen, het ruiken van een vreemde (rotte) geur in huis of op kantoor, problemen met het zenuwstelsel, de ademhaling en de longen. Hoe hoger de concentratie, des te hoger de risico’s voor de gezondheid zijn. Hoge concentraties zijn niet meer te ruiken en je kunt snel het bewustzijn verliezen. Daarom is het belangrijk om direct in actie te komen na het ruiken van een vreemde geur in huis. De stappen die dan genomen worden, kunnen van groot belang zijn voor jouw eigen toekomst. Schakel op zo’n moment direct een professional in. Deze kunnen een luchtonderzoek doen in huis en geven advies bij een mogelijk probleem.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl