Hitte in huis bestrijden met zonwering of een airco?

Hitte in huis bestrijden met zonwering of een airco?


Kan het bij jou thuis bloedheet worden? Erg vervelend! Zeker sinds we door de pandemie vaker thuis zijn. Thuiswerken in de hitte is geen pretje. Ook in slaap vallen op een broeierige slaapkamer is niet makkelijk. Ben je koortsachtig op zoek naar een oplossing? Dan heb je vast al ontdekt dat er twee manieren zijn om hitte in huis te bestrijden: Zonwering en airco’s. Vraag je je af wat de beste keuze is? Lees dan vooral even verder!

Voor- en nadelen van zonwering

Met de term zonwering wordt zowel bekleding aan de binnen- als buitenkant van het raam bedoeld. Buitenzonwering heeft het grote voordeel dat de zon al wordt geweerd voor deze het glas bereikt. Dit voorkomt dat het glas opwarmt. Voorbeelden van effectieve buitenzonwering zijn screens en rolluiken. Een zonnescherm dient juist een ander doel. Dit product is bedoeld om verkoeling buitenshuis te bieden in plaats van binnenshuis. Hoewel buitenzonwering voor de meeste verkoeling zorgt, kan ook binnenzonwering een aanzienlijk verschil maken in de binnentemperatuur. Duo plisségordijnen en overgordijnen weren de meeste warmte. Optimale verkoeling bereik je door een combinatie: Binnen- én buitenzonwering. Het grootste voordeel van zonwering is dat het een eenmalige investering betreft. Een airco daarentegen gaat altijd gepaard met een flinke energierekening. Daarnaast sla je met binnenzonwering drie vliegen in één klap: Het creëert sfeer, gaat inkijk tegen en weert warmte! Het enige nadeel van zonwering is dat het geen warme lucht weg kan krijgen. Zonwering is echt bedoeld om te voorkomen dat het heet wordt.

Voor- en nadelen van airco’s

Een airco heeft als grote voordeel dat het warme lucht weg kan zuigen. Dit kan zonwering niet. Bovendien kan een (krachtige) airco de temperatuur verder doen zakken dan zonwering. In de praktijk blijkt dit echter nauwelijks nodig. Een groot verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur is namelijk helemaal niet gezond. Het allergrootste nadeel van een airco zijn de energiekosten. Airco’s staan erom bekend veel stroom te verbruiken. Reken dus maar op een hoge rekening! Ook voor het klimaat is het hoge stroomverbruik natuurlijk niet goed. Een ander nadeel is het geluid. Dit wordt door sommigen als zeer storend ervaren. Houd er ook rekening mee dat een airco meestal gepaard gaat met een lelijke buitenunit. Een mobiele airco heeft geen buitenunit, maar verbruikt wel nóg meer stroom. Bovendien koelt een mobiele airco lang niet zo goed als een vaste airco.

Conclusie

Zonwering is altijd de eerste stap in het bestrijden van hitte in huis. Vaak biedt dit al genoeg verkoeling. Heb je binnen- en buitenzonwering? Maar is het op een warme dag nog steeds te heet? Dan kan een airco soelaas bieden. Als je de airco alleen gebruikt op uitzonderlijk warme dagen, vallen de energiekosten nog te overzien. Neem in ieder geval nooit een airco zonder eerst je ramen van binnen- en buitenzonwering te voorzien. De airco zal dan veel harder moeten werken dan nodig is. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl