Het kiezen van de juiste lichtkleur voor je woning

Het kiezen van de juiste lichtkleur voor je woning


Je zoekt een goede vervanger voor je oude lamp omdat deze niet meer werkt. Het kan iedereen wel eens overkomen, je doet het licht aan en plots begeeft je lamp het. Of je bent milieubewuster geworden en maakt de overstap naar LED verlichting. Het is hierbij belangrijk dat je kijkt naar de fitting van je lamp. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan en de lamp moet passen in het armatuur. Wat vervolgens van belang is, is dat de lichtkleur aangepast is aan jouw woning. Er zijn een aantal factoren die de kleurtemperatuur van jouw lamp kunnen beïnvloeden. 

Het aantal lumen en de lichtkleur

Het is zo dat het aantal lumen de lichtkleur beïnvloedt. Dit heeft te maken met het feit dat het aantal lumen je iets zegt over de lichtsterkte van lampen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller de lamp is. Als je een nieuwe lamp gaat kopen is het dus een goed idee te kijken naar het aantal lumen (en naar de kleurtemperatuur).

Conventionele verlichting vs. LED

Conventionele verlichting zijn lampen zoals gloeilampen, halogeenlampen, TL verlichting en spaarlampen. Daarnaast heb je ook nog LED verlichting, wat geen conventionele verlichting is. Er is bij beide soorten een verschil in kleurtemperatuur. Bij LED verlichting blijft gedurende de volledige levensduur de lichtopbrengst hetzelfde, bij conventionele verlichting neemt de lichtopbrengst af. LED verlichting lijkt dus in de meeste gevallen feller dan conventionele verlichting. Conventionele lampen hebben vaak een gelere kleur licht. Hier houd je dus ook best rekening met het aantal lumen, dat invloed heeft op de kleurtemperatuur van de lamp.  

De gradenbundel

Misschien heb je nog nooit gehoord van de gradenbundel, maar ook dit kan de lichtkleur beïnvloeden. Het is zo dat lampen met een smallere gradenbundel vaak gebruikt worden als bijvoorbeeld accentverlichting of als sfeerverlichting. Vaak gaat het hier over een focuslicht. Lampen met een brede gradenbundel kunnen tot een volledige ruimte verlichten. Dit omdat het licht hier niet enkel naar een punt (beneden) wijst, maar ook naar boven en opzij. Accentverlichting heeft een gradenbundel van 0 tot 40 graden, ondersteunende verlichting heeft een gradenbundel van 40 tot 90 graden en algemene verlichting heeft een gradenbundel van 90 tot 360 graden. 

Nu ben je helemaal klaar om de juiste lichtkleur voor je woning te kiezen. Onthoud vooral dat je best ook rekening houdt met het aantal lumen en de gradenbundel en dan komt het zeker en vast goed. Succes!

 

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl