vakantiehuis

Een vakantiehuis in het buitenland: iets voor jou?


Het bezit van een tweede huis in het buitenland is al lang geen uitzondering meer. Talloze Nederlanders ‘verhuizen’ tegenwoordig voor korte of langere tijd naar elders om er te genieten van het heerlijke klimaat. Of ze bezitten er een woning die door middel van verhuur voor een leuk rendement zorgt. Misschien heb je er zelf ook wel eens over nagedacht? We zetten dan wat zaken voor je op een rijtje.

Keuze voor de juiste locatie

Als je denkt aan een tweede huis in het buitenland is de locatie natuurlijk een zwaarwegend argument. In het gehele zuiden van Europa is het aanbod groot, maar moet de optelsom van diverse factoren positief zijn.

Het klimaat, de wettelijke regelgeving ter plaatse (kijk vooral naar de langere termijn) en goede bereikbaarheid. Als je meerdere keren per jaar naar je tweede huis wilt, zijn regelmatige, betrouwbare én betaalbare vliegroutes een belangrijke voorwaarde. Kijk ook naar de eventuele verhandelbaarheid.

Misschien is je persoonlijke situatie over enkele jaren zo veranderd dat je de woning wilt verkopen. Dan is het goed te weten dat je je geen zorgen hoeft te maken over de waarde van je bezit. In landen als Spanje en Portugal is de belangstelling al jaren groot en stabiel.

Portugal

Oriënteer je eerst goed

Land of regio uitgezocht? Dan is het zaak een goed gevoel bij de omgeving te krijgen. Huur eerst een huis op de locatie van je bestemming, liefst voor een wat langere periode.

Maak kennis met de leefomgeving, ontmoet de lokale bevolking en leg contact met landgenoten in de buurt die net zo’n stap maakten als jij nu ook overweegt. Hoe bevalt het ze?

En ze hebben ongetwijfeld tips in de vorm van leuke uitstapjes, gezellige eettentjes en de beste periodes om gebruik te maken van je tweede woning. Kijk ook goed naar de door jou gewenste voorzieningen in de directe nabijheid.

De route naar de aankoop

Goed gevoel gekregen? Dan zijn er nog genoeg keuzes te maken. Een bestaande woning of nieuwbouw? Vlakbij het strand of iets verder in het binnenland, waar de prijzen doorgaans lager liggen.

Kijk ook naar financiële aspecten. Vooral in fiscaal opzicht is een goed advies heel belangrijk. In een land als Spanje is de btw voor nieuwbouw bijvoorbeeld aangepast en kunnen er per gemeente verschillen zijn voor wat betreft de belasting voor tweede huizen.

Een betrouwbare partner die de situatie ter plekke goed kent, is daarom eigenlijk onontbeerlijk. Een partij die kennis heeft van zowel de Nederlandse als de buitenlandse regelgeving, valt zeker te verkiezen boven de lokale bank.

In vrijwel alle Europese landen zijn die voorhanden, zoals bijvoorbeeld voor de populaire Costa Blanca waar een bemiddelaar als Primavillas al voor langere tijd naar volle tevredenheid werkzaam is.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl