Waarom is het belangrijk om de lucht te reinigen in jouw badkamer?

Waarom is het belangrijk om de lucht te reinigen in jouw badkamer?


Een warme douche na een lange dag. Of een relaxend bad op de zondagochtend. De badkamer is een plek waar we onszelf verwennen en tot rust komen. Tegenwoordig spenderen we ook veel meer tijd in onze badkamer dan voorheen. Dit komt omdat onze levens hectischer zijn en we drukker dan ooit zijn. De badkamer is onze dagelijkse trip naar de spa geworden. Een plek waar we, naast de slaapkamer, onze rust pakken en ons klaarmaken voor een nieuwe, stressvolle dag. Het draagt bij aan onze mentale gezondheid, maar wist je dat je badkamer ook effect kan hebben op je fysieke gezondheid?

De luchtkwaliteit

We staan niet vaak stil bij de luchtkwaliteit. En waarom zouden we ook? Lucht is onzichtbaar. Behalve dat we hier en daar een luchtje ruiken, zoals een lekkere maaltijd of een stinkende prullenbak, denken we er niet veel over na. Terwijl de kwaliteit van de lucht, vooral binnenshuis, wel degelijk kwaad kan als het geen goede kwaliteit is.

Ooit wel eens iemand horen klagen over ‘droge ogen’? Of dat je ogen plots geïrriteerd zijn? Vaak schuiven we dat dan af op te weinig vocht in de lucht of een droog klimaat. Terwijl dit meer dan eens met iets heel anders te maken heeft, namelijk de luchtreiniging. Ooit wel eens bij stil gestaan? Ik ook niet!

De boosdoeners zijn vaak chemische stofjes. Die komen van de muur, meubels of vloer af. Denk hierbij aan jouw geverfde muren of de gietvloer in de badkamer. Dit zijn emissierijk materialen. Maar ook uit die ene stoel in de hoek van de badkamer of de badkuip zelf kunnen stofjes vrijkomen. De gevolgen zijn dat al deze vieze stofjes in de lucht terecht komen. Zonder dat we het doorhebben. Eerst krijgen we last van geïrriteerde ogen en neus, maar op de lange termijn kan het de kans op hart-en vaatziektes vergoten op latere leeftijd.

Tips voor een gezonde badkamer

Nu zou je jouw badkamer met emissie-arme materialen kunnen maken, die weinig chemische stoffen afstoten, maar dit kan nogal lastig zijn. Er is ook een makkelijkere manier. Hier zijn een aantal tips. De eerste is vrij simpel: zorg voor veel ventilatie. Zet een raampje open en zorg voor goede doorstroming van de lucht. Een andere tip is een WTW filter plaatsen in de badkamer. Deze filters verplaatsen de oude binnenlucht naar buiten en blazen frisse buitenlucht naar binnen. Zo haalt de filter alle nare stofjes uit de badkamer en komt er genoeg goede lucht naar binnen. Daarnaast is deze manier van de lucht reinigen ook erg goed voor het milieu. De lucht wordt als het ware herbruikt. Ook zorgt een WTW filter voor een uiterst gezond binnenklimaat.

wtw filter

Nu kan het heel goed zijn dat jouw badkamer allang een WTW filter systeem heeft. Daarentegen zijn er nog steeds problemen met droge ogen en een geïrriteerde neus. Dat kan goed kloppen. Deze filters moeten minstens twee keer per jaar worden vervangen. Ook is het verstandig om één keer per jaar de toe-en afvoer te reinigen. Ook als je net hebt verbouwd of net bent verhuisd is het niet onverstandig om jouw filters even schoon te maken. Door de verbouwing of het verhuizen kan er veel stof vrijkomen en kan het zijn dat de filters zijn verstopt.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl