Welke lampen haal ik in huis

Welke lampen haal ik in huis? Tips bij het kiezen van de juiste verlichting


Ga je binnenkort verhuizen of geven jullie je huidige woning een ware make-over en wil je nieuwe verlichting aanschaffen? Dan is het vaak best lastig om te bedenken welke lampen je allemaal in huis moet halen. We weten allemaal dat de juiste verlichting niet alleen erg praktisch is, maar ook dient als sfeermaker voor je woning. In dit artikel vind je tips bij het kiezen van de juiste verlichting en gaan we dieper in op het maken van een lichtplan.

1.         Aan de slag!

Bij het (re)stylen van een woning zal je aandacht waarschijnlijk direct uitgaan naar de meubels, de vloer en de wanden. Ondanks dat je enorm druk bezig bent met het inrichten en stylen van je woning is de kans enorm groot dat je 1 cruciaal element vergeet: de verlichting. En dat terwijl lampen je interieur kunnen maken of breken. Allereerst is het belangrijk om ideeën op te doen bij verschillende lampspeciaalzaken, zoals budgetlight.nl. Zo heb je een beetje een idee van de verschillende mogelijkheden. Ga samen met je huisgenoten ervoor zitten en bedenk wat jullie belangrijk vinden en in welke kamers verlichting van essentieel belang is. Dit noemen we ook wel het lichtplan. Als je dit allemaal op een rijtje zet en eventueel intekent in een plattegrond is het veel makkelijker om te zien wat je mist en wat er nog nodig is om je interieur af te maken.

2.         Denk aan werkverlichting

Ondanks dat we veel aandacht besteden aan de sfeer die lampen kunnen geven, moeten we ook praktisch denken. Werkverlichting wordt ook wel gericht licht genoemd. Deze verlichting is direct en heeft maar 1 functie: ze dienen als hulpmiddel om dingen beter te kunnen zien. Denk bijvoorbeeld aan de lamp boven de eettafel of de staande lamp bij je zithoek. Ook een tafellamp op een bureau hoort bij de werkverlichting.

3.         Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting is vooral de vorm van de lamp erg belangrijk. Daarnaast behoort de lamp niet te veel licht te geven. Ze vallen op door hun uiterlijk, niet door het enorme lichtval. Decoratieve verlichting dienen als eyecatcher in je interieur. Wil je dit bereiken zonder de aanschaf van een groteske lamp? Ga dan voor kaarsen of waxinelichtjes om dezelfde sfeer te creëren. Minpunt hiervan is dat ze een korte levensduur hebben en je ze telkens opnieuw moet aanschaffen.

4.         Spaarlampen aanschaffen

Zorg dat je in je gehele woning spaarlampen of een andere vorm van duurzame verlichting gebruikt, denk bijvoorbeeld aan LED lampen. Deze beschikken niet alleen over een lange levensduur, maar zijn ook nog eens zeer goed voor het milieu en kunnen bijdragen aan een lagere energierekening.

You may also like

Comments are closed here.

Like ons

Over ons

Marco

Marco

Dit is een blog die gericht is op wonen. Ons team is op druk bezig met schrijven en zijn steeds op zoek naar de nieuwe ontwikkelingen.

Artikel plaatsen?

Wij zijn op zoek naar blogschrijvers. Schrijft u graag of wilt u graag een blog plaatsen? Neem dan contact op info@wonenwereld.nl